Varden

Kvinnene glad for å vaere mer synlige

Skam-Sana og bevegelsen skapt av de skamløse jentene har løftet muslimske kvinner fram i samfunnsly­set.

- Sindre.omenas@varden.no

– Det er positivt å bli sett, men det er ikke slik at vi kjenner oss igjen i alt som karakteren Sanna går gjennom, sier Emina Jeridi.

Åtte nye trossamfun­n

Hun sitter i styret til Telemark islamsk forening, som var det første muslimske trossamfun­net i Telemark da det ble stiftet i 1993. Trossamfun­net har Skien Moske, og har i år 741 medlemmer.

I 2010 var det registrert fire muslimske trossamfun­n i Telemark, med 1.268 medlemmer. Det er nå økt til 12 samfunn, med 3.979 medlemmer. (Personer bosatt i Telemark som er medlemmer i trossamfun­n som er registrert i andre fylker, er ikke tatt med i denne registreri­ngen).

– Innvandrin­g er trolig hovedårsak­en til denne veksten, sier Jeridi.

I fjor var det 153.000 muslimer i Norge registrert som medlemmer i islamske trossamfun­n, ifølge Statistisk sentralbyr­å, som er en økning med 26,6 prosent de siste fem årene.

De 12 muslimske trossamfun­nene i Telemark er lokalisert i Skien, Porsgrunn, Bamble, Notodden, Vinje og Rjukan.

I Skien er det fem samfunn. To av de er sjiamuslim­er, de andre sunni.

Telemark islamsk trossamfun­n er størst, med 1.034 medlemmer.

– Språk er hovedgrunn­en til at vi er delt. De har flest medlemmer med somalisk bakgrunn, og bruker sitt språk i opplaering­en. Her er det arabisk, forklarer Jeridi.

Hun presiserer at det er et godt samarbeid mellom de to moskeene, og at hun selv besøker den ved enkelte anledninge­r.

– Godt å bli sett

Emina Jeridi møter oss i moskeen i Hesselberg­sgate, som ble åpnet i 2014. Med seg har hun Zakiya Wardy, som også er styremedle­m i Skien moske til Telemark islamsk forening i Skien, og Yousra Rochdi.

– Vi er blitt mer synlig i bybildet med denne moskeen, sier Jeridi.

Hun er glad de har kommet lenger enn den tiden foreldrege­nerasjonen samlet seg til bønn hjemme hos hverandre i oppstarten i 1993.

– Det er positivt å bli sett, og ha faste rammer rundt koranskole og språkoppla­ering for de minste.

Hun mener debattene den siste tiden, knyttet til kvinnesyn i islam, sosial kontroll og portrettet av Sana i suksesseri­en Skam på NRK, i stor grad er positiv.

– Det er mye jeg personlig ikke kjenner meg igjen i. Likevel er det positivt at flere blir kjent med oss.

De tre jentene var tidligere i høst på et seminar på Jessheim i regi av samarbeids­rådet for tros- og livssyn. I midten av januar arrangerer Skien Moske åpen dag for alle som er interesser­t i hva som skjer bak veggene i Hesselberg­sgate.

– Kunnskap er med på å avmytifise­re mange fordommer.

Stolt av inngangen

I Skien er det ingen innkalling til bønn som går ut fra moskeen.

– Det er helt greit, vi kan klokken, smiler Emina, men legger til:

– Jeg synes det er koselig å høre bønnerop når jeg går i gatene hjemme i Tunisia. Det hadde vaert fint om vi kunne hatt det i Skien også.

– Er Tunisia hjemme?

– Jeg er halvt norsk, så jeg bruker vel hjemme om Tunisia når jeg er her, og omvendt.

– Som nordmann, stusser jeg når jeg ser at det er en inngang for menn og en for kvinner til moskeen.

– Vi er stolte over inngangen vår. Dette er i grunn framstilt som et problem, uten at det er det. Vi kan sitte menn og kvinner i samme rom, og det er både kvinner og menn i styret. I moskeen har kvinnene balkongen, og det mener jeg er en god løsning, sier Jeridi.

– Vi har tross alt den beste utsikten, ler Yousra Rochdi.

Jentene opplever å få respekt for troen sin blant medelever.

– Vi hører historier om de som får andre tilbakemel­dinger, men jeg opplever at det stort sett er interesse og nysgjerrig­het. Jeg bruker å si at alle kan spørre meg om hva de lurer på. Det er slik vi bli kjent med hverandre. ▶ Sindre Omenås

 ??  ??
 ??  ?? PÅ KVINNENES BALKONG: Zakiya Wardy, Emina Jeridi og Yousra Rochdi mener det er synd at det framstille­s som et problem at kvinnene har egen inngang til moskeen.
PÅ KVINNENES BALKONG: Zakiya Wardy, Emina Jeridi og Yousra Rochdi mener det er synd at det framstille­s som et problem at kvinnene har egen inngang til moskeen.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway