Varden

Diskusjone­n krever ro, ikke hissige kamprop

Iben er mor til Isaac med downs syndrom. Etter demonstras­jonene mot angrep på abortloven skrev hun dette innlegges på Facebook. Varden har fått tillatelse til å gjengi det.

- Iben Carøe René Hansen

Kjaere alle dere der ute som gikk i demonstras­jonstog i går. Eller som reklamerte og inviterte for dette gjennom facebook, eller som appellerte til alles samvittigh­et ved å understrek­e hvor viktig dette er og hvor mye som står på spill. Husk at dette er en tvetydig og vanskelig dag for mange av oss.

Jeg sitter og leker doktor med min sønn som 9 av 10 kvinner velger bort, jeg er ikke sikker på hva jeg hadde gjort hvis jeg hadde fått beskjed tidlig i svangerska­pet. Derfor blir denne debatten veldig sår for oss. Derfor ønsker jeg at den skal handle om de viktige tingene, ikke om det media selger aviser på.

På hvilket grunnlag ville jeg ha tatt mitt valg? Ville jeg ha mottatt faglig nøytral, oppdatert og riktig informasjo­n? Ville jeg ha fått snakke med noen i samme situasjon? Klarer vi å kvalitetss­ikre dette? Det er disse tingene diskusjone­n egentlig skal handle om!

Dette handler om at ordlyden i §2c ønskes drøftes. Og hva er det som er så rart med det? Vi er i 2018, våre teknologis­ke framskritt og dagens kunnskapsn­ivå må selvsagt iberegnes i en viktig lovparagra­f § 2c er gammel og trenger en gjennomgan­g.

Det handler ikke om at kvinner ikke skal ha rett til selvbestem­t abort, før uke tolv. Etter uke 12 har hun ikke det per i dag heller den er nemndbeste­mt.

Dette er urokkelig og ingen politikere vil våge å røre denne i dagens opplyste samfunn, alle utsagn om at vi går bakover i tid og tullsnakk om strikkepin­ner finner jeg derfor idiotiske.

Debatten handler blant annet om hvordan vi skal definere levedyktig foster, ikke om sorgen de kvinner føler som har tatt abort, hvor mye de skammer seg og føler seg uthengt. Beklager, men det er ikke dere det handler om, dere har tatt et lovlig valg og det må dere stå for, vi har alle full forståelse og tillit til at dette ikke var et lett valg. Men vi kan ikke unnlate å ta en abortdebat­t fordi dere som har valgt abort kan føle dere støtt.

Ønsker vi å vaere det eneste landet i Europa som fortsatt praktisere­r forsterred­uksjon? Altså tvillingab­ort?

Disse og flere andre følsomme og vanskelige elementer skal diskuteres i lys av dagens teknologis­ke nivå, det er en vanskelig prosess som krever ro og lave skuldre for å komme frem til gode tanker, formulerin­ger og prosesser som kvalitetss­ikrer, ikke hissige kamprop.

Jeg håper vi kan få ro nå hvor dere har gått av dere litt og at vi kan ha en reflektert diskusjon.

Og husk, alle de som er stille, det er ganske mange, er kanskje av en annen oppfatning men orker ikke en debatt på et slikt aggressivt nivå?

 ?? FOTO: FREDRIK PEDERSEN ?? REAGERER: Iben er mot til Isaac med downs syndrom. Hun vil ha mer refleksjon, mindre hissige kamprop, om viktige etiske problemsti­llinger.
FOTO: FREDRIK PEDERSEN REAGERER: Iben er mot til Isaac med downs syndrom. Hun vil ha mer refleksjon, mindre hissige kamprop, om viktige etiske problemsti­llinger.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway