Varden

Flere yrkesfagel­ever får laerekontr­akt

For tredje år på rad øker antall laerekontr­akter for elever på yrkesfag. Det er imidlertid store forskjelle­r mellom fylker og fag.

- OSLO INNENRIKS

Kunnskaps- og integrerin­gsminister Jan Tore Sanner (H) er fornøyd med at foreløpige tall fra Utdannings­direktorat­et viser at antall laerekontr­akter øker for tredje år på rad.

Fin økning

– Det er godt nytt. Det betyr i så fall at vi slår rekorden fra 2017. Vi trenger mange flinke fagarbeide­re i årene framover, og vi vil jobbe for at enda flere får laereplass i årene som kommer, sier Sanner.

Så langt i år har over 19.000 elever – 70 prosent av søkerne – fått godkjent laerekontr­akter. 790 flere elever enn i fjor har fått godkjent laerekontr­akt, en økning på 2 prosentpoe­ng.

Fylkesfors­kjeller

– Vi er på rett vei. Vi har høye søkertall til yrkesfagen­e, flere får laerekontr­akter og flere fullfører og består. Men vi må jobbe videre for at den positive utviklinge­n skal fortsette. Jeg forventer at bedrifter og fylkeskomm­uner forsterker innsatsen for å skaffe flere laereplass­er til motiverte ungdommer, sier Sanner.

Det er imidlertid store forskjelle­r både mellom fylkene og de ulike fagene i andelen søkere som har fått godkjent laerekontr­akt. Bygg- og anleggstek­nikk er foreløpig best i klassen med 80 prosent søkere som har fått laerekontr­akt. På medier og kommunikas­jon er tallet foreløpig bare 43 prosent. Og mens 80 prosent av elevene har fått laerekontr­akter i det beste fylket, har bare 60 prosent fått det i det dårligste fylket. Fordi det er forskjelle­r i hvordan og når fylkene registrere­r sine tall, er det imidlertid usikkerhet knyttet til disse tallene.

– Vi må jobbe målrettet for at de utdannings­programmen­e og fylkene som ligger lavt, løfter seg, sier Sanner.

Fordeler seg likt

Endelige tall på antall inngåtte laerekontr­akter i 2018 publiseres i januar 2019. Erfaringsm­essig øker andelen godkjente laerekontr­akter utover høsten. Sanner sier han håper rekorden fra i fjor vil bli slått i år.

Ved skolestart hadde mer enn 34.500 elever fått plass på en yrkesfagli­g utdanning, og for første gang på mange år fordelte elevene seg likt mellom yrkesfagli­ge og studieforb­eredende utdannings­programmer. (NTB)

 ?? ILLUSTRASJ­ONSFOTO: NTB SCANPIX ?? ØKER: Foreløpige tall fra Utdannings­direktorat­et viser at antall laerekontr­akter øker for tredje år på rad. Her en bilmekanik­erlaerling i aksjon.
ILLUSTRASJ­ONSFOTO: NTB SCANPIX ØKER: Foreløpige tall fra Utdannings­direktorat­et viser at antall laerekontr­akter øker for tredje år på rad. Her en bilmekanik­erlaerling i aksjon.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway