Varden

Nordens jumbo?

Norge har hatt ett av sine resultatme­ssig beste år for landslaget i fotball, men kan likevel avslutte 2018 som jumbonasjo­n i Norden.

-

▶ Åge Hareides Danmark har rykket opp til nasjonslig­aens A-divisjon, mens Janne Anderssons Sverige kan gjøre det samme tirsdag (med hjemmeseie­r mot Russland).

Island rykket ned fra A-divisjonen, men spiller på nest høyeste nivå om to år. Finland har allerede sikret opprykk til B-divisjonen etter å ha vunnet sine fire første kamper i en gruppe der Hellas og Ungarn er blant rivalene.

Beste siden 2012

Norge har under Lars Lagerbäcks ledelse hatt et resultatme­ssig veldig sterkt år. De ni første kampene har gitt sju seirer, en uavgjort og ett tap, med 14-5 i målscore. Ikke siden 2012 har Norge hatt flere seirer enn tap i et kalenderår.

Statistikk­en for 2018 er ikke langt unna tidenes beste norske landslagså­r i 1999 (10-2-1, mål 27-7). Likevel er det ikke gitt at Norge rykker opp fra Cdivisjone­n.

Før mandagens kamper skiller ett plussmål i norsk favør i duellen med Bulgaria. Norge må i sin bortekamp mot Kypros matche bulgarerne­s resultat hjemme mot Slovenia for å holde dem bak seg på tabellen.

Viktig for seeding

Lykkes det ikke, vil neste nasjonslig­a spilles med Danmark og kanskje Sverige i A-divisjonen, Island og Finland i B-divisjonen og Norge på nivå tre.

Selv om gruppeseie­ren i nasjonslig­aen skulle glippe får mandagens kamp mot Kypros betydning for Norge, i form av seedingsni­vå i EM-trekningen.

De to beste gruppetoer­ne i C-divisjonen seedes nemlig på nivå 3 i trekningen i Dublin 2. desember, de to dårligste på nivå 4. Det kan vise seg viktig i kampen om EM-billett, selv om det er hvilke lag man trekker fra nivå 1 og 2 som gjør det største utslaget.

Ett poeng mot Kypros kan holde til gruppeseie­r, men det er ikke sikkert. Derimot vil det nesten garantere at Norge kommer med på seedingsni­vå 2.

Om «bonusplass»

Jo høyere Norge rangeres blant toerne, desto større blir også sjansen for at Norge får en sjanse til å spille om C-divisjonen­s «bonusplass» i EM-sluttspill­et dersom laget ikke lykkes i den ordinaere kvalifiser­ingen.

De fire gruppevinn­erne er sikret en slik sjanse om de ikke kvalifiser­er seg for egen maskin, men om en eller flere av dem gjør det så fylles C-divisjonen­s omspill opp med de beste toerne.

I rangeringe­n av toerne er det resultaten­e mot gruppevinn­er og -treer som gjelder. Kampene mot fireren strykes, fordi det bare er tre lag i C-divisjonen­s gruppe 1. (NTB)

 ?? BEGGE FOTO: LISE ÅSERUD, NTB SCANPIX ?? SAMLET: Landslagst­rener Lars Lagerbäck taler til troppen som jakter viktig seier mot Kypros mandag.
BEGGE FOTO: LISE ÅSERUD, NTB SCANPIX SAMLET: Landslagst­rener Lars Lagerbäck taler til troppen som jakter viktig seier mot Kypros mandag.
 ??  ?? SIST: Lars Lagerbäck har hatt et imponerend­e år som norsk landslagss­jef, men vi kan likevel vaere jumbo i Norden.
SIST: Lars Lagerbäck har hatt et imponerend­e år som norsk landslagss­jef, men vi kan likevel vaere jumbo i Norden.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway