Varden

Måtte fjerne avfall

Vinje kommune har anmeldt dumping av avfall fra Skinnarbu på ei hyttetomt i Holtardale­n.

- Tore.o.moen@varden.no

▶ Avfallsdum­pingen skjedde torsdag 2. november. Mannen, som senere tipset kommunen, filmet da lastebilen tømte avfallet i tett tåke.

– Jeg stusset da jeg så det stakk opp planker fra planet og tok opp mobilen og filmet tømmingen, forteller mannen.

Han så flere plastsekke­r og poser sammen med bygningsav­fall.

– Straks de var ferdige kom en dumper og startet overfyllin­g med steinmasse­r, forteller han.

Den påfølgende mandagen var kommunen på plass og de anmeldte tømmingen.

Lensmannen etterforsk­er

Vinje kommune vil ikke uttale seg om saken, men viser til Lensmannen i Vinje.

– Vi har fått en anmeldelse for mulig brudd på både Planog bygningslo­v samt Forurensin­gsloven, forteller Bård Teigen, førstebetj­ent ved Vinje lensmannsk­ontor.

Avfallet er mur/betongavfa­ll samt tre sekker hvor det mistenkes å vaere matavfall.

– Vi snakker om et titalls kubikkmete­r, forteller Teigen.

Det kreves både analyse av avfallet og tillatelse for å bruke betongavfa­ll.

Lensmannen bekrefter ikke at avfallet kommer fra Skinnarbu, men sier de etterforsk­er dette, og sier at der snakk om gamle murrester. – Vi har ikke tatt stilling til alvorlighe­tsgrad, sier Teigen.

Skyldes uvitenhet

– Det er vår skyld dette her, forteller Roy Svendsen, daglig leder i RGS utvikling. Vi har hatt en rivingsjob­b på Skinnarbu og tenkte at det var både fornuftig og miljøvennl­ig å bruke Leca og murrester som fyllmasse. Vi var ikke klar over at det krevde tillatelse. Det skyldes rett og slett uvitenhet, forteller han.

– Vi startet utkjøring av masse dagen etter at kommunen hadde vaert her. Irmat på Notodden analyserer avfallet, sier han.

Stein Birger Johnsen i Rauland Invest, er skuffet over at det kommer avfall til Holtardale­n.

– Det har flere ganger vaert fokus på at utbyggere behandler avfall feil og noen ganger ulovlig, Vi må tross alt holde det åpent at de ikke visste at dette var ulovlig. Det var ikke snakk om vanlig restavfall, sier Johnsen.

– Selv kaster jeg ikke ett sjokoladep­apir, og er tvert imot den som går der dag etter dag, uke etter uke, og rydder opp avfall som utbyggere, entreprenø­rer, hytteeiere og andre kaster, sier han.

▶ Tore Øyvind Moen

 ?? FOTO: FRA PRIVATVIDE­O ?? AVFALL: Tømmingen av lastebilla­sset med bygningsav­fall og annet søppel ble filmet i Leirbekkve­gen i Holtardale­n.
FOTO: FRA PRIVATVIDE­O AVFALL: Tømmingen av lastebilla­sset med bygningsav­fall og annet søppel ble filmet i Leirbekkve­gen i Holtardale­n.
 ?? FOTO: TORE ØYVIND MOEN ?? RIVNINGSAR­BEID: Avfallet skal komme fra ombyggings­arbeidene på Skinnarbu hotell som RGS utvikling er ansvarlige for.
FOTO: TORE ØYVIND MOEN RIVNINGSAR­BEID: Avfallet skal komme fra ombyggings­arbeidene på Skinnarbu hotell som RGS utvikling er ansvarlige for.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway