Varden

Dette er farlig og straffbart

- ▶ TELEMARK

Kulda er her og i en fersk undersøkel­se sier 3 av 10 bilister at de kjører før rutene er helt fri for is og dugg.

– Det er skremmende at så mange kjører uten klar sikt til enhver tid, sier sjefen for Utryknings­politiet, Runar Karlsen. Tallene kommer fra en ny undersøkel­se utført av YouGov på vegne av Frende Forsikring. Bot, fratatt førerkort, anmeldelse og i verste fall tiltale kan bli resultatet hvis du kjører uten fri sikt nå som frosten har meldt sin ankomst.

– Vegtrafikk­loven er helt klar. Føreren skal ha tilstrekke­lig utsyn til alle sider, sier Roger Ytre Hauge, fagsjef på motor i Frende Forsikring.

Ingen unnskyldni­nger

– Det er sikkert mange ulike grunner til at folk ikke skraper rutene godt nok. Men det folk virkelig bør vaere redd for er ulykkene de risikerer å utsette andre for ved å kjøre på denne måten. Det er både farlig, og straffbart, sier UP-sjefen.

Dårlig tid til et morgenmøte, trøtte unger eller regn og kulde er altså ingen unnskyldni­ng. Snø, is, dugg eller annet som hindrer eller reduserer sikten og trafikksik­kerheten må bort før du legger ut på veien.

Hva er «godt nok»?

– Hovedregel­en er enkel. Så lenge «vindusvisk­erfeltet» på frontruten, samt sidevindue­ne foran b-stolpen, altså de fremste sidevindue­ne, er frie for snø, is og dugg, gis det ingen reaksjon, sier Runar Karlsen.

Han forteller at hvis det er skrapt eller fjernet mindre enn dette, utstedes forenklet forelegg på 2600 kroner.

Hvis sikten fremover og til sidene er sterkt begrenset blir forholdet anmeldt.

– Da gjør vi en konkret vurdering av hvor grovt dette var, og du kan få et ordinaert forelegg på 6000-8000 kroner. Vi vil presisere at dette er aktuelt selv om ingen konkret faresituas­jon har oppstått – i tilfeller utover forenklet forelegg. I tillegg kan du miste lappen i tre måneder eller mer, opplyser sjef i Utryknings­politiet, Runar Karlsen.

Forsikring­en kan falle bort

Er luken du titter ut gjennom bak is og snø på frontruten mindre enn et A4-ark, ryker førerkorte­t på stedet. I verste fall blir du tiltalt

- Du kan havne i en ulykke og utsette både seg selv og ikke minst barn og voksne for livsfare. Ingenting haster så mye at du ikke kan ta deg tid til å skrape, sier fagsjefen i Frende Forsikring.

– Hvis manglende sikt har påvirkning i en ulykke, skal det vurderes å reise tiltale for domstolene, sier Karlsen.

– Hvis man ikke tar seg tid til å skrape rutene tilstrekke­lig anses det i mange tilfeller som grovt uaktsomt. Da vil et forsikring­sselskap normalt redusere erstatning­en. I verste tilfelle kan den falle helt bort.

(NTB)

 ?? FOTO:NTB SCANPIX ?? SKREMMENDE: – Det er skremmende at så mange kjører uten klar sikt, sier sjefen for Utryknings­politiet, Runar Karlsen.
FOTO:NTB SCANPIX SKREMMENDE: – Det er skremmende at så mange kjører uten klar sikt, sier sjefen for Utryknings­politiet, Runar Karlsen.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway