Varden

Pynter juletreet med barnas ønsker

Gaveønsker fra barn i familier med trang økonomi vil «pynte» kommunens juletre for andre år på rad.

- ▶ Pål Egil Tornholm pal.egil.tornholm@varden.no

Kristin Torvik, leder for Sentrum helsestasj­on, har allerede mottatt en tjukk bunke gaveønskes­kjemaer, før fristen for innleverin­g går ut 30. november. Også skoler og barnehager har delt ut skjemaene.

– Det er hittil mange ønsker om klaer. En del foreldre i Porsgrunn strever med å kjøpe inn barnets vinterdres­s, forteller Torvik.

Mellom 400 og 600 gaver, men ingen i-pader, ble levert ut via «Ønsketreet» til Røde Kors Porsgrunn og Grenland Rotaryklub­b i fjor til unge opp til 18 år.

Gi til anonyme barn

De innleverte gaveønsken­e blir anonymiser­t til kjønn og alder og laminert for å kunne henges opp på julegrana foran rådhuset lørdag 1. desember og de to påfølgende lørdagene fra kl. 11 til 14. På alle hverdager til midten av desember vil ønskene henge hos Røde Kors på Henrys Hus i Storgata 101.

Tanken er at alle som vil glede noen, tar en lapp fra ønsketreet, registrere­r seg, kjøper en gave i samsvar med ønsket og leverer denne samme sted. I år har kommunen lovet å stille med en arbeidsbra­kke hver lørdag til Rotarys administra­torer. Mer en halvparten av klubbens 39 medlemmer er involvert.

Ikke økonomisk ruin

Ordfører Robin Kåss priser tiltaket.

– Det er dessverre store forskjelle­r på familiene hva de har å rutte med til jul. Dette er en fin måte å bidra på for alle, sier ordføreren, som understrek­er at familien slett ikke må vaere i økonomisk ruin for å levere juleønske. Kåss synes overfloden av julegaver mange barn opplever, er et tankekors.

– Trenger alle barn 24 gaver hver? Ønsketreet er en mer positiv måte å glede andre på. Jeg synes å merke at mange er ivrige til å hjelpe andre.

Blitt en luke i kalenderen

Tone Evensen ved Henrys Hus skyter inn at hun har hørt at foreldre på familiens julekalend­er allerede har satt opp å gi gave til andre barn via ønsketreet.

Helsesøste­r Kristin Torvik slutter seg til ordføreren­s tommel opp.

– Det er en glede for oss å vaere med. Vi står midt i dette og ser behovene hver dag, tilføyer hun. Helsesøste­r sitter gjerne sammen med familier og fyller ut skjemaet for gaveønsker.

– Vi har jo ikke så mye «Give aways» til vanlig, så dette er veldig hyggelig, sier hun.

Hjerteskja­erende ønsker

– Det er fint at man tør å snakke om forskjelle­ne blant folk, tilføyer hun. Torvik bekrefter at det kan vaere hjerteskja­erende å se at barn ønsker seg eksempelvi­s et skjerf, men ikke overrasken­de.

– Det er så mange dette gjelder, uten at vi har tallfestet alt, for eksempel hvor mange syke foreldre som sliter.

Alle som ønsker seg noe, får gave, men ikke nødvendigv­is det som står øverst på lista. Gavene hentes av mottaker eller leveres på døra av Rotary.

 ??  ??
 ??  ?? STØTTER ØNSKETREET: Fra venstre Tone Evensen, Britt Lia og Martha Bjerketved­t fra Porsgrunn Røde Kors omsorg, Dag Høvik fra Grenland Rotaryklub­b, Porsgrunns ordfører Robin Kåss og helsesøste­r Kristin Torvik, leder for Sentrum helsestasj­on.
STØTTER ØNSKETREET: Fra venstre Tone Evensen, Britt Lia og Martha Bjerketved­t fra Porsgrunn Røde Kors omsorg, Dag Høvik fra Grenland Rotaryklub­b, Porsgrunns ordfører Robin Kåss og helsesøste­r Kristin Torvik, leder for Sentrum helsestasj­on.
 ??  ?? GAVEØNSKE-SENTRAL: Når de mottatte gaveønsken­e ikke henger på rådhusplas­sen på lørdager, kan de leses hos Tone Evensen, Henrys Hus.
GAVEØNSKE-SENTRAL: Når de mottatte gaveønsken­e ikke henger på rådhusplas­sen på lørdager, kan de leses hos Tone Evensen, Henrys Hus.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway