Varden

Kan tape alt om han blir stoppet

– Jeg har satset alt. Jeg trodde alt var i orden, sier Geir Kalland. Nå må han utsette oppføringe­n av en ny ridehall.

- ▶ Jan Bjørn Taranrød jan.bjorn.taranrod@varden.no

▶ – Jeg fikk jo lov til å bygge ridehallen, tok opp lån og gikk i gang på grunn av det. Jeg har satset alt jeg har, sier Geir Kalland.

▶ Nå frykter han at jordvern likevel skal stoppe planene hans.

Eieren av ridesenter­et på Borgestad er fortvilet. Det er to år siden han fikk tillatelse til å bygge en ridehall på 24 ganger 70 meter. Entreprenø­ren er klar, men før den siste klagen ute av verden, tør han ikke gå i gang med bygget til seks millioner kroner. Han kan nemlig bli nødt til å rive det etter en klage om saksbehand­ling og jordvern.

– Jeg er også opptatt av jordvern, sier Geir Kalland om klagen fra Telemark Jordvernfo­rening. Denne klagen gjør at ridehallen blir sak i hovedutval­g for teknisk sektor i dag, tirsdag.

Flytter på jorden

– Når vi fjerner den gamle hallen og dyrker opp nye områder her, bli resultatet mere dyrkbar mark enn før, hevder Kalland og peker på nedsiden av området der hallen er tenkt ført opp.

– Dette har jeg ikke fortalt i søknadene, men her skal vi legge på matjord hele veien bortover i fire meters bredde, sier han. Det blir det 800 kvadratmet­er dyrkbar mark av. På oversiden, mot veien, blir det seks nye mål med dyrkbar jord. Der var det bare tynt jordlag som ikke kunne pløyes. Det er jorda fra der hallen skal stå, som nå blir lagt på plass med gravemaski­nen vi ser oppe ved veien.

Kommunen, veivesenet, fylkesarke­ologen og Fylkesmann­en hadde alle sagt ja. Men så klager Jordvernfo­reningen til Landbruksd­epartement­et. Skien avviser klagen. Det blir anket. Fylkesmann­en ber nå Skien kommune se på avvisninge­n av klagen.

Tilbake til Fylkesmann­en

Rådmannen foreslår at hovedutval­get ikke tar klagen til følge.

– Klagen inneholder ingen nye momenter som er avgjørende for vedtakets innhold. Saken sendes til Fylkesmann­en i Telemark for endelig avgjørelse, skriver rådmannen.

Da vil det gå enda et halvt år til før Geir Kalland kan bygge.

– Det er vanlig behandling­stid hos fylkesmann­en. Og så vet vi ikke om saken kan bli anket videre, sier Morten Hustvedt på byggesaksa­vdelingen i Skien kommune.

Vil bygge nå

Dette er opplysning­er som gjør Geir fortvilet.

– Jeg synes jeg har møtt mye godvilje fra kommunen og andre, men jeg hadde trengt å gå i gang med å bygge nå, for jeg må ha alt klart til juni-juli. Det er ikke mulig å fortsette på den gamle adressen fordi der blir det ny virksomhet, sier Geir Kalland.

Det er fire år siden har kjøpte gården på Follaug og bestemte seg for å flytte ridevirkso­mheten hit. Den verneverdi­ge gården har blant annet fått nytt tak, ny maling, og låven utvides for å kunne romme 27 hester.

– Kan ikke få nei

– Hvis du får nei fra Fylkesmann­en, hva gjør du da?

– Jeg kan ikke få nei. Jeg fikk jo lov til å bygge ridehallen, tok opp lån og gikk i gang her på grunn av det. Jeg har satset alt jeg har. Jeg har ikke mer enn jeg står og går i, om jeg ikke får bygge ridehallen, svarer han.

Den videre skjebnen til Kalland ridesenter vil bli fulgt nøye av alle de som bruker senteret, og familiene deres.

– Vi har en 350 elever i uka. Det er mest jenter, men det er folk i alle aldre, sier Geir Kalland. – Vi håper det her går i orden. Jeg kan ikke tro noe annet, for Fylkesmann­en har jo behandlet saken en gang og vaert positiv tidligere, legger han til.

Kan bli ny behandling

Assisteren­de fylkesmann Hans Bakke bekrefter at det vil ta fem til seks måneder å behandle saken.

– Gjør dere noen unntak for en sak som har vaert igjennom mølla hos dere en gang allerede?

– Vi kan prioritere saker når det er snakk om større naeringsti­ltak, når mange ansatte kan stå i fare for å bli permittert og slikt. Men ellers prioritere­r vi etter innkommend­e dato, svarer Bakke.

Jurist Ingvild Grov Korneliuss­en hos Fylkesmann­en opplyser at dersom fylkesmann­en tar klagen til følge, må kommunen behandle hele saken på nytt.

 ?? FOTO: FREDRIK PEDERSEN ??
FOTO: FREDRIK PEDERSEN
 ??  ?? FORTVILER: Geir Kalland fortviler. Han hadde trengt å starte byggingen av ridehallen på 1680 kvadratmet­er nå, slik at den står ferdig til sommeren. Da må rideskolen nemlig ut av de lokalene de bruker
FORTVILER: Geir Kalland fortviler. Han hadde trengt å starte byggingen av ridehallen på 1680 kvadratmet­er nå, slik at den står ferdig til sommeren. Da må rideskolen nemlig ut av de lokalene de bruker
 ?? FOTO: FREDRIK PEDERSEN ?? i dag.
FOTO: FREDRIK PEDERSEN i dag.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway