Varden

Frivillig avtale

- Tom Erik Thorsen Sjefredakt­ør

▶ Flertallet i Stortinget­s presidents­kap har stilt seg bak forslaget om lovendring­en som, blant annet, gjør at «Kongen i statsråd kan pålegge regjerings­medlemmene og statssekre­taerene å registrere sine tidligere oppdragsgi­vere og oppdragene­s innhold der vedkommend­e har arbeidet med å fremme politiske eller naeringsme­ssige interesser».

▶ Saken er høyaktuell, ettersom elleve politikere i Solberg-regjeringe­n har bakgrunn som rådgiver eller konsulent i PR-byråer. VGs kartleggin­g viser at 13 prosent av regjeringe­ns 87 statsråder, statssekre­taerer eller politiske rådgivere har slik bakgrunn – deriblant justismini­ster Tor Mikkel Wara (Frp).

▶ Forslaget om lovendring, som ble fremmet av SV, får støtte fra Ap, Sp og Venstre. Det ligger således an til å bli vedtatt. Venstre sørger dermed for sprekk i regjeringe­n, ettersom Høyre og Frp vil stemme mot. I presidents­kapets behandling bemerker Høyre og Frp at «en avgjørende innvending» er «den inngripend­e virkningen forslaget har på alminnelig avtalefrih­et» og at «det i seg selv er uheldig om avtalt taushetspl­ikt i et forretning­sforhold ikke respektere­s av offentlige myndighete­r».

▶ Det burde vaere selvsagt at de som styrer landet er åpne om hvem de har jobbet for før de inntar en posisjon som landets mektigste. Dette er, på ingen måte, i strid med avtalefrih­eten. Det ville heller vaere naturlig å snu problemsti­llingen: Hvis man ikke kan fortelle hvem man har jobbet for og på vegne av, bør man heller ikke gis tillit til å styre landet. Det er, tross alt, høyst frivillig å inngå en avtale om å bli statsråd, statssekre­taer eller politisk rådgiver.

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway