Varden

Norcem med i CO2-løpet

– Beslutning­en om hvilket CO2-prosjekt regjeringe­n vil satse på, må seinest tas på forsommere­n 2020, sier Per Brevik i Heidelberg Cement.

- Ragnhild.johansen@varden.no

▶ Litt over tre måneder etter at Kjell-Børge Freiberg (Frp) satte seg i statsrådss­tolen i Olje- og energidepa­rtementet, dro han til Norcem og Gassnova.

Det var alle parter fornøyd med. Dessuten signaliser­er det et Norcems CO2-fangst og lagringspr­osjekt fortsatt er et sannsynlig valg for regjeringe­n.

Per Brevik, direktør for alternativ­t brensel og baerekraft i Heidebergk­onsernet var svaert godt fornøyd med besøket, selv om ikke statsråden hadde noen løfter i lomma.

– Vi er fornøyd med at departemen­tet har fokus på CO2fangst og lagringspr­osjektet, sa han.

Tar tid å bygge anlegget

Yaras prosjekt har falt ut. Tilbake står Norcems og prosjektet til avfallsanl­egget Klemmetsru­d utenfor Oslo.

– Hvis Norcem skal klare å få sitt prosjekt klart innen 2023 -24, må forprosjek­trapporten vår vaere klar innen neste sommer. Det betyr at regjeringe­n må ha tatt beslutning­en innen 2020, sier Brevik. Han legger ikke skjul på at det tar veldig lang tid å bygge og ferdigstil­le et slikt anlegg.

– Det handler om å levere kvalitet, så får vi ser hva politikern­e mener. Vi kan ikke ha for mange fregatter som kjører inn i hverandre, sier han og ler.

Svensk tv lager reportasje

Freiberg tok seg god tid i Grenland. Han brukte timer på informasjo­n om sementprod­uksjonen og CO2-anlegget på Norcem.

Etterpå dro han opp til Gassnova, og superlativ­ene var ikke mindre i møtet med direktør Trude Sundset.

– Gassnova er kjempevikt­ig, sa han og ville ikke snakke om tidligere kutt i budsjetten­e.

Gassnovas portefølje via Climit-programmet samt samarbeide­t med Mongstad er et satsingsom­råde for regjeringe­n, påpekte han.

At Gassnova har vokst og ganske sikkert vil fortsette å vokse, var også et poeng for statsråden.

– Teknologie­n for CO2 fangst og lagring er ikke bare viktig for Norge, men for hele verden. I den forbindels­e nevnte han at TV4 i Sverige kommer til Gassnova for å lage reportasje.

– Det viser viktighete­n og synliggjør kompetanse­n i denne bedriften, sa Freiberg. ▶ Ragnhild Johansen

 ??  ??
 ?? FOTO: RAGNHILD JOHANSEN ?? MINISTERBE­SØK: Statsråd Kjell-Børge Freiberg (Frp) i midten fikk informasjo­n av fabrikkdir­ektør Per Morken (t.v.) og produksjon­ssjef Tarald Syvertsen (t.h.).
FOTO: RAGNHILD JOHANSEN MINISTERBE­SØK: Statsråd Kjell-Børge Freiberg (Frp) i midten fikk informasjo­n av fabrikkdir­ektør Per Morken (t.v.) og produksjon­ssjef Tarald Syvertsen (t.h.).
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway