Varden

Blankt nei til riving

Bamble kommune vil sette foten ned for alle planer om å rive Kongens Dam på Herre.

- Morten.lie-hagen@varden.no

▶ I alle fall ut fra rådmannens innstillin­g til formannska­pet torsdag.

Det ble et lokalpolit­isk jordskjelv da dameier Rune Engen-Glug i sommer søkte NVE om tillatelse til å rive Kongens Dam på Herre. Denne nederste dammen i Herrevassd­raget demmer opp naturperle­n Hellestved­tvannet. Vannspeile­t vil bli 8,5 meter lavere om demningen rives. Kongens Dam er den sentrale «inngangspo­rtalen» til Hellestved­tvannet for lokalbefol­kningen, turister, padlende og skiløpere, for å nevne noen av de mange brukerne. I tillegg ligger en rekke tradisjons­rike hytter langs vannet.

Kan ikke betale

Bakgrunnen for Engen-Glugs ønske om å rive dammen er at hans selskap Bamble Bruk ikke har økonomi til å reparere demningen i tråd med den nye Damsikkerh­etsforskri­ften fra 2010. Han har tidligere forsøkt å få tappe vann fra Langen øverst i Herre-vassdraget og hadde med seg en gruppe seriøse investorer på dette prosjektet: Vannet skulle fraktes med returkonte­inere til Midtøsten eller Kina. Men kommunen stanset disse planene kontant, da det ble klart at Bamble Bruk ikke hadde rett til vannet. Dette er siden slått fast gjennom hele åtte rettssaker.

Ingen penger

Dette betyr at Engen-Glug ikke har noen muligheter til å gjøre penger på Kongens Dam. Han vil derfor rive dammen og dermed fri seg fra vedlikehol­dsarbeider. Engen-Glug mener et slikt prosjekt vil koste rundt 1,2 millioner kroner, penger han kan tjene inn ved salg av den vakre steinen som demningen er kledd med.

Rivingssak­en har vaert ute på høring, og kommunen er en sentral høringsins­tans. I svaret til NVE peker kommunen på det følger med et betydelig økonomisk ansvar for kommunen dersom den skal overta Kongens Dam.

Skal dette bli aktuelt, stiller kommunalsj­ef Leidulf Aakre strenge krav mot Bamble Bruk: Blant annet må selskapet må si fra seg alle påståtte rettighete­r som manøvrerin­gsrettighe­ter, pantehefte­lser, rettighete­r til å ta ut vann, fallrettig­heter og eiendomsre­tten til flere små tomter langs elva nedstrøms Kongens Dam. Politikern­e i Bamble har sort sett valgt å sitte musestille i båten mens kommuneadm­inistrasjo­nen har utredet en saerdeles grundig sak.

▶ Morten Lie-Hagen

 ?? DRONEFOTO: OLE PEDERSEN ?? DANNER VANNSPEIL: Riving av Kongens Dam til venstre i bilde vil gjøre vannspeile­t på Hellestved­tvannet varig 8,5 meter lavere. Når den lille dammen til høyre rives, blir vannspeile­t 10 meter lavere.
DRONEFOTO: OLE PEDERSEN DANNER VANNSPEIL: Riving av Kongens Dam til venstre i bilde vil gjøre vannspeile­t på Hellestved­tvannet varig 8,5 meter lavere. Når den lille dammen til høyre rives, blir vannspeile­t 10 meter lavere.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway