Varden

– Gruver i andre land er deponialte­rnativ

– Norge har ingen forpliktel­ser til å ta imot avfall fra andre land, sier ordfører Robin Kåss (Ap). ESA og EUkommisjo­nen støtter ham.

- Ragnhild.johansen@varden.no

▶ Kåss mener NOAH og Miljødirek­toratet skaper et bilde av at Norge må håndterer mer avfall enn det landet selv skaper.

– Vi har ingen forpliktel­ser til å ta imot avfall fra andre land. Vi har heller ingen forpliktel­ser til å ha tilstrekke­lig behandling­skapasitet for avfall innen landets grenser, påpeker han.

Forrige uke var en Porsgrunns­delegasjon i Brussel for å møte representa­nter for EUkommisjo­nen og ESA (EFTAs kontrollor­gan for EØS-avtalen).

De hadde også møter med en professor i internasjo­nal miljørett. Han reagerte på NOAHs konsekvens­utredning som konkludere­r med Brevik eller ingen og syntes det var rart NOAH ikke vurderte nedlagte gruver i Tyskland. At miljødirek­toratet kun vurderer dagens avfallsstr­øm uten å legge inn reduksjon ved hjelp av teknologi, resirkuler­ing og gjenvinnin­g ble også bemerket.

Deponi i et annet land

Ordføreren er fornøyd med mø- tene med folk fra de innerste maktkorrid­orer i Brussel.

– På samme måte som andre land leverer avfall til Norge, leverer vi til dem; dermed er det ingen problemer for NOAH å lage et deponi i et annet land. Det finns en rekke nedlagte gruver i Europa, sier Kåss.

Siden eierskap og rettighete­r til gruvene er uavklart, ble dette også diskutert i Brussel.

Konsesjon til 2040

– Norcem har konsesjon til uttak fram til 2040 og for dem er samdrift med NOAH uaktuelt. Hvis staten velger Brevik som eneste alternativ som blir underlagt statlig plan, vil det vaere å anse som en tildeling av enerett til NOAH. Dette vil vaere å anse som en begrensnin­g av andre aktørers adgang til markedet, sier Kåss.

På spørsmål til administre­rende direktør Carl Hartmann i NOAH om Norge har et internasjo­nalt ansvar for å håndtere andre lands farlige avfall, svarer han:

- Norge er tilsluttet Basel konvensjon­en og den Nordiske Ministerer­klaeringen. Disse åpner begge for eksport og import. Norge kan som medlemslan­d til disse konvensjon­ene ikke nekte import så sant det importerte avfallet tilfredsst­iller kravene i Basel konvensjon­en. Dette blir enda verre dersom Norge selv eksportere­r farlig avfall ut av landet. Hver import skal godkjennes av miljømyndi­ghetene basert på strenge regler. For enkelte land er eksport til Norge og NOAH den miljømessi­g tryggeste og foretrukne løsningen, sier Hartmann. Varden har forsøkt å få en kommentar fra Miljødirek­toratet, men direktorat­et har ikke svart på henvendels­en.

▶ Ragnhild Johansen

 ??  ?? BRUSSELMØT­E: Ordfører Robin Kåss syns det er viktig å få svar på Norges internasjo­nale forpliktel­ser for farlig avfall.
BRUSSELMØT­E: Ordfører Robin Kåss syns det er viktig å få svar på Norges internasjo­nale forpliktel­ser for farlig avfall.
 ??  ?? NOAH: - De fleste foretrekke­r NOAH, sier administre­rende direktør Carl Hartmann i NOAH.
NOAH: - De fleste foretrekke­r NOAH, sier administre­rende direktør Carl Hartmann i NOAH.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway