Varden

Mer enn parkering

- Åse Gro Bakke gruppelede­r Skien SV

Tomta til Duestien barnehage ligger attraktivt og sentrumsna­ert til på den vestvendte skråninga av Lundedalen, omkransa av Slemdalsga­te og Odinsgate.

På den andre sida av dalen ligger Lundedalen barnehage med slagorda trygghet trivsel og laering malt med store bokstaver på veggen. Duestien barnehage skal ta imot inntil 180 barn når den står ferdig i siste halvdel av 2019. Barn fra Lunde bydel skal fylle barnehagen med liv og latter og med samme verdigrunn­lag som barnehagen rett over dalen. For det er i denne bydelen Skien kommune mangler flest barnehagep­lasser. Og det er denne bydelen Tor Åge Bringsvaer­d, Skiens mest berømte nålevende forfatter, kommer fra. Han har skrevet bøkene om «Karsten og Petra» som de fleste barn kjenner til. Og i «Karsten og Petra» går barna i Duestien barnehage.

I disse dager er regulering­sprosessen i gang. Og barna er blitt borte i samtalen. Nå dreier det seg mest om parkering. For planen foreslår 13 plasser inklusivt handicap-parkering, dessuten tidsregule­rt kantsteinp­arkering i Odinsgate. Foreldre som skal levere barn i barnehagen, og som må kjøre, får anledning til det, om noen lurer.

Den kan likevel hende at de ansatte ikke får bilen sin parkert rett utafor porten. Det kan hende at de må gå, for eksempel, fra den store parkeringa utafor Skagerak Arena. Fra Skagerak er det ca 5 minutters gange til barnehagen. Jeg har ikke hørt at representa­nter fra barnehages­ektoren har uttalt seg negativt om denne avstanden.

Likevel har parkerings­forholda rundt barnehagen fått større oppmerksom­het enn barnehagen. Når en tenker på den positive aktivitete­n som nå kommer til å fylle Odinsgate og området rundt, kommer Duestien barnehage til å styrke nabolaget på en flott måte. Skulle vi hatt flere parkerings­plasser, måtte vi redusert størrelsen på barnehagen og uteområda. Så hvorfor er vi så knipne på parkerings­plasser? Jo, faktisk har vi tatt inn over oss at de fleste biler er en kilde til forurensin­g. Vi tenker globalt og handler lokalt, også i Slemdalsga­te/Odinsgate.

Skien kommune har et nullvekstm­ål på persontraf­ikk, og økninga skal skje ved sykkel, gange og kollektiv. I løpet av neste år skal vi ha samtale med staten om en ny byvekstavt­ale. Da må vi oppretthol­de dette nullvekstm­ålet. Ser vi rundt omkring oss i Skien i dag, ser vi mange resultat av at Skien sammen med nabokommun­ene har fått ca. 250 millioner kroner fra staten gjennom belønnings­midler. I tillegg har vi Bypakka med store investerin­ger.

På tegningene av barnehagen ser vi bygninger i innbydende farger og oppdelte fasader og store og fine vinduer ut mot lekeområde­t og Lundedalen. Bygninger har elementer av heltre og er bygd med tidsriktig utforming og materialbr­uk: Og vi gleder oss på ungene sine vegne. Duestien barnehage er mer enn parkering!

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway