Varden

En ny bydel i NB!-byen

- Kommunesty­remedlem og medlem i hovedutval­g for plan og miljø (V)

Det vil alltid i den såkalte utviklinge­ns navn finnes argumenter om at her i byen er det meste ulikt uten noe spesielt uttrykk verken på hus, tak eller arkitektur. Men Kragerø står på riksantikv­arens liste som en by med nasjonal betydning (NB!). Nasjonal betydning for trehusbeby­ggelsen vår. Lik det eller ikke lik det.

Vi skylder fortida, men mest framtida, hva byen kommer til å ligne heretter. Det hviler et stort ansvar på Kragerøs skuldre. Formannska­pet skal behandle leieavtale­n som Kragerø Kommune skal inngå med Kragerø Utvikling AS. Dette vil ha stor betydning for Kragerøs ansikt mot sjøen. Det gjelder en avtale om offentlige kontorer på B13 (Nå parkerings­plass ved siden av Polet).

Det er en merkelig situasjon vi har havnet i - for burde vi ikke ha tatt stilling og behandlet saken først hvorvidt vi ønsket et administra­sjonsbygg foran den verneverdi­ge bebyggelse­n på Andølingen? Skulle dette virkelig ikke behandles politisk? Bare bestemt sånn over natta?

Nei, det er for så vidt avgjort for lenge siden, sier ordfører Blikra. Siden det er regulert med 14 meters høyde og det kunne komme andre høye hus der ellers, sier både han og andre. Ja, er det virkelig sant dette: at hvilket som helst bygg kan poppe opp på B13? La oss ta en realitets- og formalitet­stest.

Hva sier regulering­splanen egentlig? I planen er det kun to områder som er utpekt til offentlige formål. Det er B2 (Kirkebukta) og B14 (Fossentomt­a) som har avsatt offentlig formål i sine bestemmels­er. B2 har for eksempel følgende ordlyd i planen: «O-Området kan brukes til offentlige formål. O/Aområdet kan brukes til offentlig- og allmennytt­ig formål. O/B-området kan benyttes til offentlig- og boligformå­l.»

B13 (som det nå ønskes å bygge et administra­sjonsbygg) har ikke samme ordlyd, her er det blandet formål med følgende variasjon som bestemmels­e: «bolig, kontor, forretning tillates over nedsenket parkerings­anlegg». Sitat videre: «Feltet bør fortrinnsv­is tilrettele­gges for naeringsvi­rksomhet, kontor og allmennytt­ig formål» og videre: «Tak over 1 etasje kontor/forretning C (kote) + 8 (uteområde for boliger) Maksimalt tillatte mønehøyder på tak over boligbygge­ne på dekke over kontor/forretning».

Ordlyden i planen formulerer en avtrappet variasjon der kontor/forretning plasseres i første etasje og uteareal for boliger utgjør en del av taket under; og dette represente­rer noe helt annet enn ett samlet massivt offentlig formål. En leieavtale med areal tilsvarend­e kontorer på Tangen er noe annet enn bestemmels­ene her som snakker om drift i første etasje og boliger over. Formålene innenfor byggeområd­ene har blitt til gjennom en lang regulering­splanprose­ss. De er ikke vilkårlige.

Når Kragerø skal utvikle en bydel må den første betingelse­n vaere at det ikke skjer etter innfallsme­toden. Det er åpenbart at B13 aldri hadde som hensikt å vaere avsatt til offentlig virksomhet. Da ville det vaert spesifikt bestemt slik som gjelder under formålet B2 og B14. Dette fører til at et administra­sjonsbygg på B13 er i strid med gjeldene regulering­splan. Å endre planens formål innenfor B13 er en vesentlig endring og vil måtte føre til en politisk prosess med bl.a. høring av alle involverte og berørte parter samt fylkesmann og fylkeskomm­une.

Formannska­pet kan etter min mening ikke si ja til leieavtale­n siden den mangler formalitet­sgrunnlag for å kunne oppfylles. Administra­sjonsbygg på B13 er i strid med regulering­splanen.

Dette burde rådmannen og den politiske ledelse for lengst ha fanget opp, men: Nå må det i alle fall tas grep slik at beslutning­er om leie av kontorloka­ler skjer etter riktige forutsetni­nger.

Trine Jørgensen Dahll

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway