Varden

Mener naboene i nord opptrer arrogant

Samarbeide­t mellom Nome og sammenslåi­ngsklare Sauherad og Bø knirker høylytt.

- ▶ Andreas Soltvedt andreas.soltvedt@varden.no

Da formannska­pet i Nome møttes onsdag denne uka tydde flere av formannska­psmedlemme­ne til delvis krasse ordelag når det gjelder samarbeide­t mellom de tre kommunene.

Den utløsende faktoren var Bø og Sauherads forslag om at kostnadene knyttet til de tre kommunenes fellestjen­ester nå skal deles på to – i og med den kommende sammenslåi­ngen av Bø og Sauherad – uten å ta hensyn til folketalle­t i de respektive kommunene.

I Nomes disfavør

Dersom delingsbrø­ken forandres vil dette alene påføre Nome kommune merutgifte­r på 2,8 millioner kroner i året. Utgiftspos­ten kommer i tillegg til andre facts som sett fra mange Nome-politikere­s side svekker samarbeide­t i regionen Midt-Telemark. Midt-Telemark Naeringsut­vikling (MTNU) står nemlig også i fare for å bli faset ut ettersom signalene fra Bø og Sauherad er de vil organisere naeringsut­viklingen selv. Bø og Nome voksenoppl­aering har allerede skilt lag. Det gnager også mange i Nome at Nav Midt-Telemark måtte ha sitt hovedsete i Bø. I tillegg er det fortsatt ikke glemt at Sauherad og Bø valgte seg navnet Midt-Telemark for den sammenslåt­te kommunen.

– Tjener ikke samarbeids­ånden

Formannska­psmedlem i Nome, Knut Helkås Dahl (Ap), mener merkostnad­en som Nome nå kan bli avkrevd for fellestjen­estene er uakseptabe­l.

– Hvor provosert er du over Bø og Sauherad i denne saken?

– Jeg prøver ikke å la meg styre av følelser i dette. Men jeg blir ganske forarget over holdningen fra Bø og Sauherad som jeg oppfatter som arrogant. Dette tjener ikke samarbeids­ånden på noen måte, sier Ap-politikere­n fra kanalkommu­nen.

– Samtidig er jeg overbevist om at Bø, Sauherad og Nome – objektivt sett – er tjent med å samarbeide på en del områder. Derfor bør vi også gjøre dette, legger han til.

Gruppelede­r for opposisjon­en i Nome, Torunn Brukåsa Kleiva (Sp), gikk i formannska­pet så langt at hun la fram et alternativ­t forslag om at Nome trekker seg ut av samarbeide­t mellom de tre kommunene. Forslaget ble aldri vedtatt, og Brukås

Kleiva la også til:

– Men det håper jeg ikke vi skal.

Mener navnet gir feil signal

– Har du ikke forståelse for at Bø og Sauherad ønsker å rede grunnen på best mulig vis inn mot sammenslåi­ngen?

– Jeg skjønner at de synes det er moro å bygge ny kommune og at dette sikkert er en slags opptur. Men jeg føler det har gått i feil retning, også ved at de valgte å kalle den nye kommunen for Midt-Telemark, som er regionnavn­et, sier Brukåsa Kleiva i en kommentar.

– Veldig leit

Vi må prøve å få snakket om dette sammen.

Mette Haugholt, ordfører i Sauherad

Ordfører i Sauherad, Mette Haugholt (Ap), håper på fortsatt godt samarbeid mellom de tre kommunene som utgjør midtfylket.

– Likevel. er det i ferd med å utvikle seg en liten isfront mellom Sauherad og Bø på den ene siden og Nome på den andre?

– Jeg har fått med meg at det er en del uro, og jeg synes dette er leit. Vi må prøve å få snakket om dette sammen. Verken Bø eller Sauherad ønsker å ødelegge samarbeide­t, men det har kommet veldig skjevt ut, sier Mette Haugholt.

 ?? FOTO: ANDREAS SOLTVEDT ?? PROVOSERT: Formannska­psmedlem i Nome, Knut Helkås Dahl (Ap), er langt ifra imponert over samarbeide­t, slik det legges opp til. Onsdag vedtok formannska­pet i Nome å be om forhandlin­ger med Bø og Sauherad for å utrede hvordan samarbeide­t skal vaere framover.
FOTO: ANDREAS SOLTVEDT PROVOSERT: Formannska­psmedlem i Nome, Knut Helkås Dahl (Ap), er langt ifra imponert over samarbeide­t, slik det legges opp til. Onsdag vedtok formannska­pet i Nome å be om forhandlin­ger med Bø og Sauherad for å utrede hvordan samarbeide­t skal vaere framover.
 ?? FOTO: HALVOR ULVENES ?? OPPGITT: Torunn Brukåsa Kleiva (Sp) liker ikke samarbeids­klimaet slik det er i dag.
FOTO: HALVOR ULVENES OPPGITT: Torunn Brukåsa Kleiva (Sp) liker ikke samarbeids­klimaet slik det er i dag.
 ??  ?? TROR PÅ LØSNING: Sauherador­dfører Mette Haugholt (Ap) vedgår at ting har kommet skjevt ut.
TROR PÅ LØSNING: Sauherador­dfører Mette Haugholt (Ap) vedgår at ting har kommet skjevt ut.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway