Varden

Det er enten for kaldt eller for varmt

- Tore Svarverud Kommentato­r

Norge er for kaldt. Det må vi, vikingenes svaert fjerne etterkomme­re, bare fastslå som et faktum. Det aller meste av året er egnet til å gi både frostrier, alle mulige trivielle plager som forkjølels­e og liknende, og mer alvorlige problemer som influensa, revmatiske lidelser og direkte frostskade­r.

En viss tilvenning gir jo livet som nordmann utvilsomt. Man laerer å kle seg etter forholdene, og i en viss grad laerer man seg å fryse. Vi skjønner forskjelle­n på ubehag og regelrett fare. Som beboere i ett av verdens rikeste land har jo mange av oss mulighet for å tilbringe deler av de kaldeste månedene i varmere trakter. Sørøstkyst­en av Spania er et område hvor svaert mange nordmenn velger å varme seg.

Problemet er at spanjolene også elsker å klage på vaeret. Det er den rene nasjonalsp­ort. Like viktig som el futbol, mye viktigere enn tyrefektin­g, som stadig flere later til å betrakte bare som en utdatert tradisjon med dyreplager­i. Que calor! For en varme! Hele sommerhalv­året, som ofte vaermessig strekker seg fra februar og ut oktober, er det for varmt. Så blir det brått for kaldt. Jeg hadde spart litt av årets sommerferi­e til månedsskif­tet oktober/november, bare for å få oppleve en lokal kulderekor­d for oktober. Riktignok er ikke rekordkuld­e på Spanias solkyst verre enn en litt kjølig norsk sommerdag, men det kjentes friskt nok på flislagte betonggulv.

Luer, hansker, lange skjerf og store dunjakker. Både lokalbefol­kningen og de mange langtidstu­ristene vet å kle seg opp, godt hjulpet av handelsnae­ringen som rydder badetøyet bakover i butikkene for noen uker.

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway