Varden

30 års kamp for gaven

Her, på «Praerien», ligger mye av årsaken til forrige ukes politiske drama i Porsgrunn.

- ▶ ▶ per.arne.rennestrau­m@varden.no

– Her vokste jeg opp!

Vi er på Vallermyre­ne, i Sannavegen. Et område som folk i Porsgrunn bare omtaler som «praerien». Her foregår kampen om et dekar jord. I 30 år, helt siden 1988, har Gunnar Sørlie kjempet for tomta han fikk av sin far i 1966. Men kommunen nekter å fradele et dekar med landbruksj­ord. Den henviser til jordloven.

Politisk drama

– Det er opprørende. For meg handler det om å få det jeg har rett på. Det er tydelig at det er forskjell på de små og de store i samfunnet. Siden 2004 har kommunen tillatt at 156 dekar med landbruksj­ord blir nedbygd. Men denne søknaden sier de altså konsekvent nei til, sier Gunnar Sørlie som har fått hjelp av sine datter Lene S. Amlie til å kjøre saken til topps.

Forrige uke fikk saken også politiske konsekvens­er. Robert Welfler fra Frp trakk seg fra Utvalg for Miljø og byutviklin­g, i protest mot det han mener er forskjells­behandling. Som eneste representa­nt stemte han for fradeling av tomta.

– Endelig en politiker med ryggrad og som tør å stå opp for folk flest, sier Gunnar Sørlie.

På sakskartet står det tørt: «Søknad om fradeling av boligtomt – gbnr. 382/29, Sannavegen 28 – klage på vedtak».

For Sørlie handler det om følelser og et prinsipp. Han måtte kjempe i to tiår før kommunen i det hele tatt ville akseptere at han kunne søke, siden han ikke sto som eier av gården.

Porsgrunn kommune har senere gått tilbake på dette. Det hører med til historien at garden i dag drives og eies av Gunnar Sørlie nevø, men at kommunen vedkjenner Sørlies rett til å søke om fradeling.

– Det er erklaering­en fra 1967 som er utgangspun­ktet for søknaden, og som man trygt kan si har vaert gjenstand for mye synsing fra både familie med advokater, og Porsgrunn kommune/Grenland Landbruksk­ontor gjennom en årrekke, skriver Gunnar Sørlie i en klage på det siste avslaget.

Han mener det har kommet

motstriden­de signaler fra kommuneadm­inistrasjo­nen opp gjennom årene. Politikern­e har fått innsyn i et brev fra tidligere byutviklin­gssjef Hanne Birte Hulløen.

«Byutviklin­g ser din rett til å overta en boligtomt fra gårdsbruke­t og mener at kommunen kan vaere behjelpeli­g med å komme fram til en god løsning her. Etter vår vurdering kan en mulig boligtomt vaere et areal inntil to andre boligeiend­ommer som tidligere er fradelt fra samme gårdsbruk,» skrev hun i 2010.

– Det må da forplikte, sier Gunnar Sørlie åtte år seinere.

Han har vaert i flere møter med politiske partier.

– I møtene med meg har de vaert positive, men så stemmer de mot å gi meg det som er min soleklare rett. Denne saken er så urettferdi­g at det er skremmende.

Halmstrået

Kommunens avslag skal nå behandles av Fylkesmann­en, men det er bare et halmstrå for Sørlie.

Leder Trond Ingebretse­n i Utvalg for Miljø og Byutviklin­g mener det er irrelevant å sammenlikn­e med saken på Nedre Lunde der bystyret har sagt ja til å bygge ned 30 dekar med landbruksj­ord.

– Bystyret har vedtatt en overordna arealplan. Den må vi følge. Arealplane­n har tillatt boligbyggi­ng på Nedre Lunde, men på Vallermyre­ne sier bystyret at man ønsker landbruk. Og når det gjelder boliger på landbruksj­ord, så ser vi jo at Fylkesmann­en legger inn innsigsesl­er over alt. Det er altså ikke rett fram, sier Ingebretse­n og avviser dermed at Jørgen Hattemaker får dårligere behandling enn Kong Salomon.

 ??  ?? TOMT: Gunnar Sørlie og datteren Lene S. Amlie kjemper for at kommunen skal si ja til en fradeling av et mål tomt i dette
TOMT: Gunnar Sørlie og datteren Lene S. Amlie kjemper for at kommunen skal si ja til en fradeling av et mål tomt i dette

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway