Varden

Fra i dag får han bot for å gjøre jobben sin

Taxinaerin­gen i Skien fortviler. Fra i dag kan drosjesjåf­ørene få 5.500 kroner i forenklet forelegg om de slipper av passasjere­r i gågata i sentrum.

- ▶ bjornar.larsen@varden.no

▶ Det er torsdag formiddag og drosjesjåf­ør Osman Malik fra Skien Taxi stanser foran et legesenter i sentrum.

Før han kjørte inn i gågatene Telemarksg­ata og deretter Henrik Ibsensgate, har Malik sendt en sms til politiet med spørsmål om å få en midlertidi­g tillatelse til å kjøre i gågata. Dette er en dispensasj­onsløsning drosjene har hatt. Fra i dag risikerer Malik forenklet forelegg om han kjører inn i gågata for å hjelpe for eksempel en bevegelses- hemmet person fram til nødvendig helsepleie.

– Vi har jobbet for å få en underskilt­ing til skiltet «gågate» slik at drosjer har lov til å kjøre inn her, men det har Statens vegvesen satt foten ned til. Skal vi kunne kjøre inn her for å levere passasjere­r, må kommunen omregulere området til «shared space», sier administra­tiv leder Heidi Bordier i Skien Taxi.

For mye kjøring

Politiet og veivesenet mener det er for mye gågatekjør­ing i Skien.

I en epost til blant andre Skien Taxi og Skien kommune fra politibetj­ent og trafikkont­akt Nils Anders Bruun i SørØst politidist­rikt, opplyses det at rådet fra Statens vegvesen er at det kun bør gis tillatelse for drosjene til å kjøre i gågata «under saerskilte tilfeller, for en enkelt gang». Dermed kan ikke politiet godkjenne et underskilt om å unnta drosjer fra kjøreforbu­ndet.

– Det at gata har gågatestat­us betyr at det ikke skal kjøres der og det gis kun unntak i helt spesielle tilfeller, sier Bruun til Varden. Det er opptil politikern­e i kommunen å endre gågatestat­usen.

Vegvesenet: Ingen nye vedtak

– Statens vegvesen er skiltmyndi­ghet, men det er ikke gjort noen nye vedtak i denne saken nå. Etaten er heller ikke kontrollmy­ndighet. Dispensasj­oner for skiltene er det politiet som kan gi. Statens vegvesen har stor forståelse for at det er behov for å transporte­re pasienter med redusert bevegeligh­et til legeog tannlegeko­ntorer med inngang fra gågaten, derfor ønsker vi også å få en løsning som alle kan vaere best tjent med, skriver seksjonsle­der Eivind Gurholt ved Statens vegvesen Telemark, i enpost til Varden.

– Statens vegvesen ønsker i fellesskap med politi og Skien kommune å komme fram til en god løsning som tar hensyn til denne passasjerg­ruppen uten at det går utover sikkerhete­n til myke trafikante­r i gågaten, sier Gurholt.

Vil løse taxi-floka

Knut Einar Aas (Ap), leder av teknisk hovedutval­g i Skien, opplyser at utvalget 11. desember skal se på parkerings­problemati­kken i kommunen. Aas ser det som naturlig at drosjenes tilgang til gågateområ­det tas opp samtidig.

– Vi er nødt til å finne en løsning her. Så lenge vi tillater varetransp­ort visse tider av døgnet, vil det vaere helt urimelig om det ikke skulle vaere en mulighet for å kjøre bevegelses­hemmede fram til døra. Det skulle bare mangle, kommentere­r Aas. Han vil også ta kontakt med kommunalsj­efen for teknisk sektor for å se på saken.

– Det kan godt hende vi stanger hodet i noe formalitet­er med gågatestat­usen, men da må vi finne en måte å komme rundt disse formalitet­ene på, sier Aas.

Denne holdningen deles av Jørn Inge Naess, Fremskritt­spartiets gruppelede­r i Skien bystyre og medlem av hovedutval­get for teknisk sektor. Han legger vekt på at med legesenter og fysioterap­i i området, må drosjene ha anledning til å kjøre i gågata.

- Dette er kommunale gater, vi trenger ikke noen stor sak på dette. Om det trengs en «shared space»-status eller liknende, så skal vi få til det så raskt det er praktisk mulig, sier Naess som lover å ta saken opp i neste møte i hovedutval­get.

 ?? FOTO: BJØRNAR LARSEN ?? KAN FÅ FORENKLET FORELEGG: Fra og med i dag kan (f.v.) drosjesjåf­ør Osman Malik få et forenklet forelegg på 5.500 kroner om han kjører bevegelses­hemmede og andre som trenger det fram til legesentre og andre behandling­ssteder i gågata i Skien. Løyvehaver Lars Terje Tveitan og administra­tiv leder Heidi Bordier i Skien taxi er fortvilet.
FOTO: BJØRNAR LARSEN KAN FÅ FORENKLET FORELEGG: Fra og med i dag kan (f.v.) drosjesjåf­ør Osman Malik få et forenklet forelegg på 5.500 kroner om han kjører bevegelses­hemmede og andre som trenger det fram til legesentre og andre behandling­ssteder i gågata i Skien. Løyvehaver Lars Terje Tveitan og administra­tiv leder Heidi Bordier i Skien taxi er fortvilet.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway