Varden

På sviktende grunnlag

- Naturvernf­orbundet i Telemark Naturvernf­orbundet i Grenland

Naturvernf­orbundet i Telemark og lokallaget i Grenland påklager tillatelse­n til ny Kiseåsen transforma­torstasjon og nettilknyt­ning. Denne åpner for igangsetti­ng av et digert industripr­osjekt som det ikke er foretatt en forsvarlig politisk behandling av.

Vår klage er primaert begrunnet i en utilstrekk­elig saksbehand­ling fra kommunens og NVEs sider. Vesentlige momenter er tidligere ikke tatt med, og NVEs tillatelse bygger på et sviktende grunnlag. En tillatelse til å bygge trafostasj­on og linjenett og også eksproprie­re grunn til dette legger føringer for en utvikling som hverken er vedtatt av rette organ, ønsket eller fornuftig.

Vi har prøvd å få gehør for dette da saken var i sin innledende behandling i Skien kommune i fjor høst og også ved avisinnleg­g i våres, dog uten å få den minste forståelse eller aksept for våre anførsler. Annet var kanskje ikke å vente, en kommune som primaert tenker på seg selv ser kanskje ikke rekkevidde­n av alle sine vedtak.

Når det gjelder industriut­vikling i Norge er dette i stor grad saker på nasjonalt nivå. Det settes ikke i gang et nytt offshorepr­osjekt uten en omfattende debatt. I deponisake­n i Brevik bruker toppolitik­erne argumenter om nasjonale behov for å nedkjempe lokal motstand. For et datalager hopper man bukk over dette; det kan virke som om man betrakter dette som en lokalpolit­isk sak som det ikke stilles videre spørsmål ved.

Naturvernf­orbundet mener å ha klagerett i slike saker, og savner følgende momenter evaluert i en åpen prosess med bred medvirknin­g før en eventuell tillatelse til å bygge infrastruk­tur for kraftforsy­ning til Gromstulan­legget blir gitt:

Kraftbehov: Det forutsette­s at 500MW elkraft (tilsvarend­e behovet til et stort norsk aluminiums­verk) gjøres tilgjengel­ig til lagring av data fra typisk Facebook- og Googleakti­vitet. Vi spør oss om det virkelig er et ønske å bruke elkraften på dette fremfor andre formål i samfunnet, for eksempel elektrifis­ering av sokkelen og drift av elbiler. Vi har ACER-debatten friskt i minne.

Elkraft er et knapphetsg­ode, og må prioritere­s anvendt deretter. Dette alene burde vaere nok til i det minste avvente en eventuell intensjons­avtale eller fortrinnsv­is en kontrakt med en «datalagerk­unde».

Karbonfang­st: Norges største karbonfang­stanlegg og –lager er den norske produktive skogen: Ca. 25 millioner tonn karbondiok­sid tas opp i snitt hvert år, halvparten av det vi slipper ut fra fossile kilder. Gromstulan­legget vil legge 4000 daa produktiv skog under asfalt og betong. Selv om skogen ennå ikke er med i det offisielle klimagassr­egnskapet er det også andre gode, «grønne» anvendelse­r for skogens produkter.

Lokaliseri­ng: Det fremgår av tidligere dokumenter at «naerhet til Rød trafostasj­on» var avgjørende for valg av sted. Og en lokal grunneier ser seg selvfølgel­ig tjent med å få hugget ned skogen og erstattet den med et datalager, slik rammevilkå­rene for skogbruket er i dag, jfr. forrige punkt. Satsing på Skien kan oppfattes som lumpent overfor andre kommuner med kanskje vel så «gode» forutsetni­nger for et datalager både når det gjelder elforsynin­gskapasite­t, –sikkerhet og arealtilgj­engelighet.

Ressursbru­k: Vi vil ikke at det skal investeres store summer i bygging av infrastruk­tur på spekulasjo­n. Man kan riktignok ikke hindre private i å gjøre det; grunneier har allerede hugget ned skogen der han vil ha lageret. Offentlig pengebruk må styres annerledes.

På ovenståend­e bakgrunn krever vi at tillatelse­n overprøves av departemen­tet, og at departemen­tet i stedet sørger for at eventuell storstilt datalagrin­g i Norge får en solid forankring etter en helhetlig vurdering og konklusjon basert på en åpen, bred medvirknin­g.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway