Varden

Fei for egen dør først

-

I disse dager skrives og snakkes det mye om Norges miljøengas­jement. Det er merkelig hvordan engasjemen­tet i stor grad går i å øse kroner til det store utland.

Det er flott at vi kan bidra, men dette bidrar også i å flytte fokus bort fra andre viktige saker. Det er noe i det å feie for egen dør, å stå for og utøve det man selv forkynner.

Synet på miljø her til lands virker i grunn veldig tåkete. Miljøorgan­isasjoner er blitt søppelindu­striens beste venn. Politikere fremmer miljø, baerekraft og demokrati, får viktige posisjoner og blir politikere som glemmer alt de fremmer.

Torsken forsvinner fra Oslofjorde­n, og fisken som er igjen er full av miljøgifte­r. Helsedirek­toratet kan snart ikke anbefale oss å spise annet enn Møresild.

Plast i fjordene, og i verdens store hav finnes søppelbelt­er på størrelse med kontinente­r. Oppdrettsn­aeringen gjør ikke godt for annet enn økonomien, de forpester fjorder og marint miljø. Deponier lekker til sjø, fjorder og bekker.

Deterrart hvordan det marine miljøet som ikke engang er en forbruker, allikevel betaler verdens dyreste pris i form av å bli påtvunget våre etterlaten­skaper.

Vi ønsker så inderlig å få bekreftet at dette skal snu nå, og det gjør jo det på så mange fronter. Bevissthet­en øker stadig blant forbrukern­e, det kildesorte­res over en lav sko.

Carlsberg Brewery, ny sixpack, uten unødig plastembal­lasje, thumbs up! Heidelberg Cement, CO2 fangst ved Norcem, fantastisk! The Ocean Cleanup, rensing av verdens hav, helt utrolig!

I Tromsø er krav om lukkede oppdrettsa­nlegg nylig vedtatt. OiW Process, minimering av farlig avfall ved å gjenvinne i større grad, fantastisk!

Å kunne tilby teknologi som gjør avfall til en ressurs gir et langt større inntektsgr­unnlag enn importen av avfall vi driver med i dag. Det vil kanskje på sikt vaere en større eksportvar­e enn både laks og olje.

Vi er et I-land, I for Innovatøre­r, vi skal da ikke fortsette gjemmeleke­n med farlig avfall når vi kan gjøre noe med det. Kunnskapen finnes i aller høyeste grad, teknologie­n er der, det er derfor Porsgrunn kommune og ordfører Robin Martin Kåss har takket nei til deponi.

Mens vi venter på at Ola Elvestuen, Erna Solberg og regjeringe­n skal skrinlegge deponiplan­ene, fortsetter vi å rydde fjorden vår for gårsdagens etterlaten­skaper. Vi forventer at politikern­e velger å rydde opp sammen med oss

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway