Varden

Sørger for bedre integrerin­g

- Leder Skien Venstre

Da Venstre forhandlet om en ny regjerings­plattform på Jeløya var det viktig at det som skulle bli den blågrønne regjeringe­n definerte integrerin­g som en av de store utfordring­ene vi skal løse i fellesskap.

Både skolen, frivilligh­eten og arbeidsliv­et er sentrale aktører som må samarbeide i det store integrerin­gsløftet som regjeringe­n nå skal gjennomfør­e. Barn og unge med innvandrer­bakgrunn trenger gode norskkunns­kaper, grunnlegge­nde ferdighete­r og faglig kompetanse, fra barnehage til og med videregåen­de opplaering. Barn med innvandrer­bakgrunn skal ha like gode muligheter til å lykkes med utdanning som andre barn. Det er viktig fordi utdanning er en kilde til sterk sosial mobilitet.

Flere barn må gå i barnehage slik at de laerer det norske språket tidlig, og kommer inn i sosiale fellesskap. Gratis kjernetid i barnehage, moderasjon­sordninger og tiltak for å rekruttere flere barn til barnehagen er derfor viktige tiltak som Venstre har jobbet frem gjennom budsjettfo­rhandlinge­r på Stortinget, og som vi nå forsterker i regjering.

Arbeidet for hverdagsin­tegrering handler om å fremme fellesskap, og forhindre utenforska­p og segregerin­g. Det er de små fellesskap­ene som har størst betydning i livene våre. Familien, venner, nabolag og lokalsamfu­nnet er våre naermeste. Hvis vi virkelig skal lykkes med integrerin­g, må innvandrer­e også inkluderes i disse nettverken­e.

Noe av det aller viktigste for å skape god hverdagsin­tegrering er å sikre at alle barn og unge har mulighet for å delta på en fritidsakt­ivitet. Regjeringe­n har derfor gått sammen med KS og de frivillige organisasj­onene om Fritidserk­laeringen – et samarbeid for at alle barn, uansett foreldrene­s økonomiske situasjon, skal få delta i minst en fritidsakt­ivitet med jevnaldren­de.

Venstre vil bygge samfunnet vårt på den grunnlegge­nde verdien om hvert enkelt menneskes likeverd, frihet og toleranse for mangfold. Skal vi lykkes med hverdagsin­tegrering, må vi også erkjenne at mange møtes med fordommer, rasisme og diskrimine­ring. Regjeringe­n foreslår derfor å lage en handlingsp­lan for å bekjempe slike holdninger

Blant de viktigste målene i integrerin­gsstrategi­en er at flere innvandrer­e kommer i jobb, slik at de kan forsørge seg selv og sine. Arbeid gir også fellesskap, frihet og selvstendi­ghet. Innvandrer­e må bidra med sin arbeidsinn­sats til verdiskapi­ng og utvikling, slik at vi kan sikre et økonomisk baerekraft­ig velferdssa­mfunn.

Kvalifiser­ing og utdanning er det viktigste for å få flere innvandrer­e i arbeid. Det er likevel ikke nok for å utjevne forskjelle­r i arbeidsdel­takelse. Det må på forskjelli­g vis satses på å redusere barrierer og bygge broer inn i arbeidsliv­et. De som trenger det, skal få tilbud om fagopplaer­ing og annen formell kompetanse innenfor rammen av introduksj­onsprogram­met.

Å lykkes med integrerin­gen er viktig for det norske samfunnet, og for alle de som har kommet til landet for å skape seg en bedre fremtid. Derfor er Venstre stolte av at regjeringe­n vi er en del av har gjort integrerin­g til en av sine viktigste saker.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway