Varden

Nå er Mette klar igjen

Øvre Verkets julemarked. Noe av det naermeste du kommer «Jul i Skomakerga­ta» i Telemark?

- ▶ ▶ andreas.soltvedt@varden.no

I pluss minus en mannsalder har det vaert arrangert julemarked på det historieri­ke arbeiderbo­ligtunet på Ulefoss. Lørdag og søndag er det duket igjen.

Glad i tradisjone­r

Leder i Øvre Verkets venner, Mette Sanden, lover at årets julemarked blir arrangert i tradisjone­n etter foregående år. Femti utstillere vil vaere på plass i helgen. Det vil vaere liv i alle husene på tunet. Skjønt liv blir det også utendørs.

– Vi er glad i tradisjone­r, så vi følger samme lest som vi har gjort de siste årene. Men en liten vri har vi gjort. Det blir noe faerre utstillere i husene – fordi det var veldig trangt i fjor, sier Mette Sanden innimellom finpussen av markedstun­et i forkant av helgens forventede storinnryk­k.

Faerre utstillere i husene betyr likevel ikke faerre utstillere totalt sett.

– Dere flytter utstillere ut? – Ja, og etter avtale med dem det gjelder. Vi har mange utstillere som har vaert her før og fjorten nye, sier Mette Sanden i en prat med Varden.

Populaere faste poster

Med seg på helgens arrangemen­tsdager har Sanden tifemten medsammens­vorne fra venneforen­ingen. Fra helgens program nevner Sanden blant annet Ulefoss musikkorps som spiller tidlig lørdag ettermidda­g. Frelsesarm­een og nestoren Anne Odinsen vil vaere på plass med julegryta si. Og det blir tradisjone­n tro mulighet for kjøring med hest og kjerre på søndagen.

– Og kanskje kommer nissen, sier Sanden lurt, vel vitende om at nissen bruker å ha notert seg når Øvre Verkets julemarked arrangeres.

Totalt er det ni drivere knyttet til Øvre Verket. Samtlige er på plass i helgen.

–Dette er noe av det naermeste du kommer «Jul i Skomakerga­ta» i Telemark?

– Ja, og folk sier de får julestemni­ng – enten det er snø, eller ikke, sier Sanden.

Har dirigert siden 1984

Øvre Verkets julemarked er langt ifra den eneste juletradis­jonen i «Trillebårb­yen». Søndag ettermidda­g er det duket for den tradisjons­rike førjulskon­serten med korene Unge Røster og Skala i samfunnshu­set. I år er det 34 år siden Unge Røster hadde sin første førjulskon­sert. Sangerne i barnekoret er naturlig nok skiftet ut siden den gang. Men dirigenten – Torgeir Hegland – er fortsatt den samme.

 ?? FOTO: PRIVAT ?? GJØR HELGEN KOMPLETT: Barnekoret Unge Røster holdt sin første førjulskon­sert for 34 år siden. Søndag er det på’n igjen.
FOTO: PRIVAT GJØR HELGEN KOMPLETT: Barnekoret Unge Røster holdt sin første førjulskon­sert for 34 år siden. Søndag er det på’n igjen.
 ?? FOTO: ANDREAS SOLTVEDT ?? POPULAERT: Hest og kjerre. Her Anne Ryntveit og hesten Samson på Øvre Verket noen år tilbake.
FOTO: ANDREAS SOLTVEDT POPULAERT: Hest og kjerre. Her Anne Ryntveit og hesten Samson på Øvre Verket noen år tilbake.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway