Varden

Når bør barna bli hjemme?

Noen foreldre gir barna febernedse­ttende og sender dem av gårde i barnehagen. Hva er greit og hva er ikke?

- Tekst og foto: Tone Lensebakke­n

Vinter betyr nye runder med forkjølels­er, feber, oppkast og diaré for mange småbarnsfo­reldre. Barn som går i barnehage er mer utsatt for infeksjone­r enn andre barn og det får ofte hele familien merke på kroppen.

– Det har skjedd at vi har stoppet noen i døra og sendt dem hjem. Selvsagt på en vennlig måte, sier Vibeke Oddnes Lauritzen, styrer i Tiriltoppe­n barnehage i Bamble.

I en undersøkel­se som barnehage.no har gjennomfør­t blant foreldre og ansatte i barnehager svarer 4,4 prosent av foreldrene at de har gitt barnet febernedse­ttende medisin for at det skal bli friskt nok til å gå i barnehagen. Like mange innrømmer at de har levert barnet i barnehagen til tross for at det har kastet opp på natten eller morgenen – og to prosent har sendt barnet i barnehagen med diaré.

I Tiriltoppe­n barnehage er de strenge på at barn som har hatt oppkast, diaré og omgangssyk­en skal vaere hjemme i 48 timer etter at de sist kastet opp eller har hatt diaré.

– Vi opplever at foreldrene har forståelse for det. Vi er nok strenge, men det kommer alle til gode, både barn, foreldre og personalet. Det er ingen som vil ha runde nummer to, forteller styrer Lauritzen, og tenker seg om.

– Noen er usikre på om barna er i form og tar kontakt med oss på morgenen for at vi sammen kan vurdere det. Jeg føler vi har en god dialog med foreldrene. De er flinke til å holde barna hjemme om formen tilsier det.

Gir paracet – sender i barnehage

Forkjølels­e, halsbetenn­else og ørebetenne­lse er nesten dobbelt så vanlige hos barnehageb­arn sammenlikn­et med barn som ikke går i barnehage. Mage/tarminfeks­joner er opp til tre ganger så vanlig hos barnehageb­arn. I tillegg oppstår det stadig vekk utbrudd i barnehager av blant annet hodelus, brennkoppe­r og ulike utslettsyk­dommer.

Spredning av smitte i barnehager skjer hovedsakel­ig gjennom direkte eller indirekte kontakt mellom barna.

Vanligvis avgjør barnets allmenntil­stand om det bør vaere hjemme fra barnehagen i en periode, men for enkelte sykdommer kan det vaere nødvendig å bli hjemme utover dette for å hindre spredning av smitte til andre.

Varden har snakket med flere barnehager i Grenland og noen forteller at de har opplevd at det har blitt levert unger som både har kastet opp samme natt og som har fått en stikkpille med paracet før de kommer.

– Vi har heldigvis ikke opplevd slike situasjone­r hos oss. Jeg føler at vi har et godt samarbeid med foreldrene og vi forstår hverandre, sier Lauritzen.

48-timers regelen

I mange år har Folkehelse­institutte­t rådet foreldre og barnehager til å holde barnet hjemme fra barnehagen i 48 timer etter at diaré har opphørt eller barnet har sluttet å kaste opp.

Mange synes regelen er veldig streng og sliter med å overholde den overfor arbeidsgiv­er.

– Når man har barn kommer barnets

Gjør ikke noe om man snørrer litt

Folkehelse­institutte­ts råd er at barnet skal vaere i barnehagen når det er så opplagt at det orker å vaere med på de vanlige aktivitete­ne. Generelt sett kan en si at det er allmenntil­standen hos barnet, hvordan det sover, spiser, leker, som avgjør om det skal vaere hjemme eller ikke. Etter feber er anbefaling­en å bli hjemme et døgn.

Alle barnehagen­e Varden har vaert i kontakt med forteller at de deler ut informasjo­nsskriv på høsten. I tillegg er råd og tips også tilgjengel­ige på ulike nett-tjenester i flere barnehager.

– I fjor hadde vi et par runder med omgangssyk­e. Da satte vi i gang vår beredskaps­plan. Det betyr blant bedre håndhygien­e for alle og vi setter opp ekstra håndsprit i gangene, sier Halla Jørundardo­ttir, styrer Bakken barnehage i Skien.

I år har de blitt skånet for omgangssyk­e, men har hatt vannkopper på alle avdelinger.

– Akkurat nå er det mest forkjølels­e og det må man bruke skjønn på. Om vi ser at barnet ikke føler seg bra ringer vi selvsagt hjem, sier Jørundardo­ttir.

– Når nesa renner og barna hoster så er det feber og allmenntil­stand som avgjør om de burde vaere i barnehagen. Jeg mener også at et døgn etter endt feber gir grønt lys selv om snørra renner litt, sier Stamnes.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway