Varden

Tenn lys til jul, også på bilen

- Lars Helge Rasch kommunikas­jonssjef, Statens vegvesen region sør

Julemånede­n er her, og vi tenner lys. Det bør du også gjøre.

Stiller du deg opp ved en rimelig trafikkert veg en vinterette­rmiddag, kommer du til å se mange slags rare «lanternefø­ringer» på kjøretøy. Mange enøyde banditter, mange bruker bare parklys, mange bare tåkelys og noen ikke lys i det hele tatt. Verken foran eller bak.

I Kjøretøyfo­rskriftene kapittel 28 om lys, lyssignal og refleks står det: «Bil skal ha to lykter foran som gir hvitt kjørelys. Som kjørelys kan benyttes: Naerlys, naerlys med redusert spenning, saerskilt godkjente lykter eller lykter for kurve-/tåkelys.» På kjøretøy registrert etter 1. oktober 1999 er det ikke krav om baklys sammen med kjørelys. På kjøretøy registrert før 1. oktober 1999 er det krav om baklys.

Likevelmen­erjeg at ved kjøring i tussmørket på vinterdage­ne i Norge bør «riktig lys vaere aktivisert i forhold til lysforhold­ene». Det gjelder lysene både foran og bak på bilen.

Dagens biler har automatisk kjørelys, men det er ikke dermed sagt at baklysene tennes automatisk. Baklysene er gode å ha en tussmørk, norsk vinterdag. Alle har vel merket hvor skummelt det kan vaere å oppdage en mørklagt bil i mørket. Løsningen er enkel: skru på lyset!

Mange nye biler har i dag egne LED-kjørelys foran som er laget for å gjøre bilen synlig for andre. Disse lysene gir svaert lite lys for sjåføren og er ikke egnet for bruk i mørket. På biler som har LEDkjørely­s er vanligvis ikke baklysene tent samtidig. Løsningen for å få bedre trafikksik­kerhet for alle er derfor å skru på naerlysene manuelt, da vil også baklys og skiltlys tenne.

På biler som har «autofunksj­on» er svaret enkelt; sett bryteren i auto og la den stå der. Med bryteren i denne posisjonen tenner en sensor i bilen naerlys og baklys når det blir mørkt. Lysene slukker når du skrur av tenningen.

Alle sjåfører har ansvar for å laere seg hvordan lysbrytere­n fungerer på sin egen bil. Et tips er å parkere foran et butikkvind­u og prøve bryteren i de forskjelli­ge funksjonen­e. Da ser du også om det er noen paerer som ikke virker. Det er viktig å både se og bli sett i trafikken.

Om vinteren kan det også bli snøføyke som gir dårlig sikt. I fjor vinter var det mange på Sørlandet som opplevde dette. For mange var det vanskelig å se baklysene til bilen foran, og det førte til at noen ble påkjørt bakfra. Noen hadde ikke baklysene tent i det hele tatt. Under slike forhold er det lurt å tenne tåkebaklys­et. Det finnes en bryterstil­ling for det også.

God og trygg tur, og god juletid.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway