Varden

– Mats kan bli så godhan bare vil

Mats Andersen (18) har tatt SvømmeNorg­e med storm. Landslagst­rener Petter Løvberg mener den tidligere Poseidon-svømmeren kan bli så god han bare vil.

- ▶ Pål Lundsholt pal.lundsholt@varden.no

Under junior-NM i midten av november fosset 18-åringen inn til NM-gull på 800 meter fri på en tid som fanget manges interesse. Deriblant treneren for seniorland­slaget.

Blant tidenes beste

Tiden 8.00,28 er den sjuende beste gjennom tidene på 800 meter fri satt av en norsk svømmer, og godt innenfor det norske senior-landslagsk­ravet. Det er også den fjerde beste tiden i år.

Norgesreko­rden er det Andersens klubbkolle­ga Henrik Christians­en som innehar. I november i år svømte han inn på 7.37,55 under et stevne i tsjekkiske Plzen. Gard Kvale er den som følger på plassen bak med tiden 7.50,45, fra 2005.

– Det er en utrolig sterkt tid av Mats og han er en utrolig spennende svømmer, sier landslagst­reneren.

Kvantesteg

Han er blant mange i svømmemilj­øet som har latt seg imponere av det unggutten har levert etter at han meldte overgang til fra Poseidon til Lambertset­er svømmeklub­b for halvannet års tid siden.

– Veldig, og jeg er overrasket over at han har tatt såpass store steg som han har gjort den siste tiden. På 800 meter fri har han tatt kvantesteg, sier Løvberg.

Selv er ikke 18-åringen fra Porsgrunn i tvil om at flyttelass­et til hovedstade­n og studiene på Wang er en stor årsak til framgangen.

– Helt klart. Lambertset­er er en stor klubb. Miljøet er bra, og her får jeg trent med mange av de absolutt beste i Norge. I tillegg har vi veldig gode trenere her, sier 18-åringen.

Overtalt av trenerne

I utgangspun­ktet hadde han ingen planer om å stille til start på 800 meter fri, men ble oppfordret av klubbens trenere til å gjøre det.

– Jeg hadde egentlig ikke så lyst. Jeg trives best på 200 og 400 meter. 800 meter er ganske langt, og sist jeg svømte den distansen var faktisk under UM i 2015. Men jeg ble overtalt til å stille og det angrer jeg selvfølgel­ig ikke nå, sier Andersen – vel vitende om at han trolig ville gått glipp av både NM-gull og plass på seniorland­slaget om ikke trenerne hadde sett 18-åringens potensial på 800 meter.

Telemarkin­gen er glad for at oppfordrin­gen kom fra rutinerte svømmetren­ere.

– De har greie på de driver

med. Det er ikke noe å diskutere.

Enormt potensial

Landslagst­reneren er ikke uenig i det og mener unggutten har potensial til å nå langt.

– Hvor god han vil bli er egentlig helt opp til han selv. Nasjonalt er han i toppen, men internasjo­nalt har han et lite stykke igjen. Men han har et enormt potensial og hvis han er villig til å legge ned det treningsar­beidet som kreves, så kan det bli moro, sier Løvberg.

Å trene er ikke den nybakte landslagss­vømmeren redd for.

– Det er jo hyggelig å høre at landslagst­reneren har trua på meg, og jeg er klar for å gjøre det som kreves for å bli en enda bedre svømmer, sier unggutten.

Tiiuka

I dag ligger han på 10 svømmerøkt­er i uka, pluss styrke og basistreni­ng.

– Jeg trener hver dag, unntatt søndag, da tar jeg fri. Det blir mye, men det må til om en skal nå toppen. Det er jeg forberedt på, sier Andersen.

 ??  ?? NM-GULL OG LANDSLAGSP­LASS: Mats Andersen (18) fosset inn til gull på 800 meter under junior-NM. Han ble belønnet med plass på seniorland­slaget.
NM-GULL OG LANDSLAGSP­LASS: Mats Andersen (18) fosset inn til gull på 800 meter under junior-NM. Han ble belønnet med plass på seniorland­slaget.
 ?? FOTO: ØYVIND THORSEN ??
FOTO: ØYVIND THORSEN

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway