Varden

Diskrimine­rende hilse-praksis

-

Diskrimine­ringsnemnd­a har kommet til en konklusjon i den såkalte «håndhilse-saken» i Oslo, der en laerer i Oslo-skolen ikke fikk forlenget sitt vikariat fordi han nektet å håndhilse på kvinner. I avgjørelse­n slås det først fast, av en enstemmig nemnd, at vikarlaere­ren ble forskjells­behandlet på grunn av religion. Deretter er det splittelse i nemnda, der flertallet mener at «forskjells­behandling­en både var saklig, nødvendig og forholdsme­ssig og konkludert­e derfor med at det ikke forelå diskrimine­ring i lovens forstand».

Nemndleder Ivar Danielsen sier at «dersom en skulle tillegge konservati­v praksis innenfor en religion avgjørende vekt, ville dette kunne vaere uheldig for en ønsket samfunnsut­vikling» og at «bakgrunnen for at likestilli­ng mellom kjønnene som ideal står såpass sterkt i Norge, er blant annet at religiøs konservati­sme har måtte vike ved konflikt».

Avgjørelse­n er åpenbart helt riktig, først og fremst fordi – og som det påpekes – at konservati­v religiøs praksis ikke kan ha forrang for helt sentrale verdier og trekk ved det norske samfunnet. Vi oppfatter således av Diskrimine­ringsnemnd­a har fattet en prinsipiel­t viktig avgjørelse som kan vaere med på å skape presedens for kommende og lignende saker.

Den religiøse vikarlaere­ren er intet offer i denne saken. Det er snarere vedkommend­es praksis som, i seg selv, er diskrimine­rende; å ikke ville håndhilse på noen fordi de har et bestemt kjønn, altså kvinner, kan neppe forstås på annen måte enn at det er grunnlegge­nde diskrimine­rende holdning og praksis. Vi kan ikke tvinge folk til å hilse, men vi bør åpenbart kunne velge om vi vil ansette personer som åpenlyst diskrimine­rer.

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway