Varden

Adjø, sunt bondevett?

-

▶ Anne Karin Andersen kaller det selv for «en fillesak» at hun har fått 600 kroner i parkerings­gebyr utenfor kinoen i Skien. Det har hun selvsagt rett i, men problemsti­llingen hun belyser er prinsipiel­t viktig. Det handler om noe så banalt og enkelt at Andersen bommet på ett

siffer da hun tastet inn registreri­ngsnummere­t på parkerings­automaten. Det var ikke tale om et bevisst forsøk på parkerings­svindel, overlagt unnasluntr­ing eller utslag av ekstrem gjerrighet. Det var en feil, helt enkelt. Folk gjør feil. Alle gjør feil. Også nye, fjonge datasystem­er, viser det seg, fra tid til annen.

▶ Andersen har klaget på gebyret, men fått nei av både parkerings­klagenemnd­a og Qpark. Sistnevnte­s toppsjef, John Lien, er nådeløs i sin forklaring og sier at «det er sånn at det er hennes ansvar å sørge for at hun taster inn riktig informasjo­n». Han sier at «menneskeli­ge feil skjer hele tiden, men når det er en brukerfeil så er det hennes ansvar» og sammenlign­er det med å kjøre for fort. Han mener at «dette er vanskelig å gjøre noe med, lovverket er krystallkl­art».

▶ Dette er, med respekt å melde, ille. Alle er enige om og forstår at det kan få konsekvens­er dersom man gjør feil, men det er forskjell på å trykke feil på en pautomat og utsette andre for fare ved å kjøre for fort. Spørsmålet er hvordan man håndterer feil. Her er det tale om en innlysende inkurie, og hvis Qpark og Lien hadde ønsket det, hadde de tatt kunden sin på alvor, slått en strek over gebyret og gått videre. En moderne, kundeorien­tert virksomhet hadde brukt sunt bondevett. At Qpark går i bresjen for å parkere dette prinsippet fullstendi­g er like mye feil og trist som at det er toppsjefen­s ansvar.

 ??  ?? Tom Erik ThorsEn Sjefredakt­ør
Tom Erik ThorsEn Sjefredakt­ør

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway