Varden

Kjemper om millioner

Det står om kontrakter verdt 20 millioner kroner når sju saksøkere møter Tinn kommune i Agder lagmannsre­tt denne uka.

- Andreas.soltvedt@varden.no

▶ Saksøkerne, som alle har vaert utleiere av hus og leilighete­r i Tinn, har brakt Tinn kommune inn for lagmannsre­tten etter at kommunen ble frifunnet da den samme «husleiesak­en» var oppe i Aust-Telemark tingrett i mars.

Én av saksøkerne er konkurs

Bakgrunnen for ankesaken er at kommunen satte inngåtte husleiekon­trakter til side og stoppet husleieutb­etalinger fra og med 1. oktober i 2017. Ifølge Tinn kommune handler det om kontrakter for 69 utleieenhe­ter. Den samlede gjenståend­e verdien for utleiekont­raktene er på rundt 20 millioner kroner målt ut ifra dagens kroneverdi. Etter behandling­en i tingretten har én av saksøkerne – Kåmo Bygg AS – gått konkurs.

– Dette skjedde først og fremst på grunn av manglende betaling fra kommunen, hevdet saksøkerne­s prosessful­lmektig – advokat Johan Henrik Frøstrup – i retten tirsdag.

Husleiekon­traktene – mange av dem langvarige – ble inngått av en davaerende flyktningk­onsulent i Tinn kommune. Dette skjedde over ni år i forbindels­e med at mange flyktninge­r kom til kommunen. I rettssyste­met har Tinn kommune stått fast på at flyktningk­onsulenten ikke hadde fullmakt til å inngå husleiekon­traktene utover kommunens budsjettår.

– Gjør akkurat det samme i Skien

Saksøkerne­s prosessful­lmektig, advokat Johan Henrik Frøstrup, hamret løs mot kommunens kontraktop­psigelser da ankesaken ble innledet.

– Det er så hårreisend­e og så opprørende at man må gå langt inn i rettshisto­rien for å finne maken til overrasken­de utspill fra en offentlig etat, fastslo Frøstrup i sin innledning.

Om måten kontrakten­e ble inngått på trakk Frøstrup en sammenlikn­ing til Skien.

– De gjør akkurat det samme i Skien kommune uten at det har vaert noen som har reist innsigelse­r mot gyldighete­n av avtalene, påpekte Frøstrup.

KS-advokat Frode Lauareid viste til at selv ikke rådmannen hadde fullmakt til å inngå husleieavt­aler utover ett budsjettår.

– Kompetanse­n for å inngå denne typen avtaler ligger i kommunesty­ret, påpekte han.

– Hva er det som gjør deg trygg på at kommunen har rett?

– Det er snakk om kontrakter for mange millioner kroner. De fleste vil tenke at slike kontrakter inngår man med sjefen og ikke med en langt ute i systemet, sier Lauareid til Varden.

▶ Andreas Soltvedt

 ??  ?? MØTER FOR KOMMUNEN: (F.v.) KS-advokat Frode Lauareid, leder i Nav Tinn–Brit Houge og tidligere Tinn-rådmann Rune Lødøen.
MØTER FOR KOMMUNEN: (F.v.) KS-advokat Frode Lauareid, leder i Nav Tinn–Brit Houge og tidligere Tinn-rådmann Rune Lødøen.
 ??  ?? TO AV UTLEIERNE: Ken Roger Kullerød (t.v.) og Bjørn Gundersen.
TO AV UTLEIERNE: Ken Roger Kullerød (t.v.) og Bjørn Gundersen.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway