Varden

Pådriver for å bevare lindrende enhet

Andre juledag for fem år siden døde Ann Kristin Svendsen Tallaksen (54). Døtrene Cathrine og Maria kjenner viktighete­n av lindrende enhet.

- ▶ Tore Øyvind Moen tore.o.moen@varden.no

– Det er Cathrine (37) som er pådriveren og fortjener all aere for jobben med å bevare lindrende enhet i Skien, sier Maria (31).

I ett et av tipsene Varden har fått står det at «Cathrine har delt familiens tøffe kamp på en raus og konstrukti­v måte.»

Det er gått en måned siden søstrene i et leserinnle­gg fortalte historien fra da moren først ikke ble diagnostis­ert riktig sommeren 2013 til hun døde ett halvt år etter.

Morens ryggsmerte­r ga seg ikke med smertestil­lende og det var ikke psykiske årsaker til at hun fikk uutholdeli­ge smerter.

Kraftdiagn­ose

To måneder før jul fikk 54-åringen diagnosen bukspyttkj­ertelkreft etter 37 legebesøk. På palliativ avdeling på sykehuset møtte de fantastisk personale som tok seg tid til å både lytte og snakke.

Det viste seg at moren ikke ville bli frisk.

– Vi vet ikke om utfallet kunne blitt annerledes ved tidligere diagnose, sier Cathrine.

– Mamma sa fra at vi uansett ikke skulle vaere bitre. Bitterhet går bare ut over oss, det er bare vi som føler på den, sier hun. Cathrine er selv sykepleier og jobber i Skien kommunes nattjenest­e. Det å oppleve morens sykdomsfor­løp har gitt henne mye kunnskap om både det å vaere alvorlig syk og pårørende.

Viktig med roen

– Når man kommer på lindrende enhet er behandling­en med håp om å bli frisk avsluttet. Det som gjenstår er smertebeha­ndling. Det er viktig å ha erfarent personale som kan ta seg tid til pasientene, sier Cathrine. Det var den erfaringen som gjorde at hun fikk søsteren med på leserbreve­t som ble starten på aksjonen for å bevare lindrende.

På Arkaden har hun og samboer Petter Steigedal fått rigget til et rom hvor de som støtter aksjonen kan komme innom, dyppe en hånd i maling og sette håndavtryk­ket på en plakat.

Mandag hadde 643 personer gjort dette. Hun håper mange flere kommer innom før 13. desember.

– Da håper jeg på pent vaer i forkant av bystyremøt­et slik at jeg kan legge ut alle plakatene på bakken med lykter på. Vi må få politikern­e til å bevare lindrende enhet som kun det og ikke som en vanlig sykehjemsa­vdeling, sier hun.

 ?? FOTO: TORE SVARVERUD ?? Petter Steigedal og Chatrine Svendsen har startet en for lindrende enhet og samler inn håndtrykk. NAM-NAM: Halldor Kristian (20 måneder) er glad i kringle. For moren Cathrine,
FOTO: TORE SVARVERUD Petter Steigedal og Chatrine Svendsen har startet en for lindrende enhet og samler inn håndtrykk. NAM-NAM: Halldor Kristian (20 måneder) er glad i kringle. For moren Cathrine,
 ??  ?? HÅNDTRYKK: støtteaksj­on
HÅNDTRYKK: støtteaksj­on

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway