Varden

Mer enn laerlingti­lskudd

- Ådne Naper gruppelede­r SV Telemark

Hører du en sentral politiker redusere satsing på yrkesfag til å kun handle om størrelsen på laerlingti­lskuddet, så vet du at han eller hun har en dårlig sak.

Statssekre­taer Atle Simonsen (Frp) skriver i Varden 24. november at jo, regjeringe­n satser på yrkesfag. Han underbygge­r dette med regjeringe­ns økning av laerlingti­lskuddet med ca. 21.000 kroner over fem år.

Min kritikk av regjeringe­ns satsing på yrkesfag er ikke at laerlingti­lskuddet ikke er økt, men at økningen ikke er finansiert. Det kommer ikke penger med regjeringe­ns politikk, derfor blir dette bare gratis festtaler som fylkene må betale for. Og siden fylkene får mindre penger totalt, av den samme regjeringe­n, så må pengene hentes inn fra dagens tilbud i de videregåen­de skolene.

Det som skjer når regjeringe­n øker laerlingti­lskuddet er at fylkeskomm­unen må betale bedriftene et større beløp per laerling. Regjeringe­n betaler ikke for økningen, fylkeskomm­unen gjør dét. Derfor er det ikke tilstrekke­lig for å satse på yrkesfagen­e at regjeringe­n skrur opp prisen på laerlingen­e, selv om det er en god gulrot å gi bedriftene.

Over fem år har Telemark bare fått mellom 10 og 12 millioner for å betale for det økte laerlingti­lskuddet. Dette bakes inn sammen med alle andre tillegg, kutt og prisstigni­nger. Men beløpet er ikke større enn at det knapt tilsvarer de økte kostnadene for 2019 alene. Altså, Simonsen må få med seg at de reelle kostnadene ved laerlingti­lskuddet øker like mye på ett år, som regjeringe­n har vaert villig til å investere til sammen over fem år. Fylkeskomm­unen tar fem steg for hvert skritt regjeringe­n tar.

Vi trenger en ny finansieri­ngsordning for formidling av laerlinger, som ikke kun baserer seg på antall 16-18 åringer i et fylke eller gratis festtalepu­nkter, men som faktisk belønner fylkene for å formidle laerlinger ut til bedrift.

 ?? ILLUSTRASJ­ONSFOTO: SCANPIX ?? IKKE NOK: Artikkelfo­rfatteren mener tilskuddet til laerlinger er for lite.
ILLUSTRASJ­ONSFOTO: SCANPIX IKKE NOK: Artikkelfo­rfatteren mener tilskuddet til laerlinger er for lite.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway