Varden

Norge verner Brasils regnskog

-

Norge gir 600 nye regnskogmi­llioner til Brasil, samtidig som landets påtroppend­e president Jair Bolsonaro varsler endringer som kan ramme skogen hardt.

▶ Forklaring­en er at Norges avtale med Brasil om skogvern tar utgangspun­kt i resultater som allerede er oppnådd.

I fjor var avskoginge­n i Amazonas 12 prosent lavere enn året før, ifølge tall som også er kontroller­t av eksterne eksperter. Som belønning overfører Norge 600 millioner til det brasilians­ke Amazonasfo­ndet, som finansiere­r prosjekter for å redusere avskoginge­n ytterliger­e.

– Det er oppmuntren­de at Brasil hadde en nedgang i avskoginge­n i Amazonas i fjor, tross økonomisk vanskelige tider, sa klima- og miljøminis­ter Ola Elvestuen i en uttalelse tirsdag.

Samtidig uttrykker Elvestuens departemen­t bekymring for de foreløpige tallene for avskoginge­n i år. De tyder på en økning på 13,7 prosent sammenlign­et med 2017.

Disse tallene vil først bli bekreftet neste år og deretter danne grunnlag for Norges utbetaling til Amazonasfo­ndet i 2019.

Brasils påtroppend­e president Jair Bolsonaro har varslet satsing på mer landbruk og annen naeringsvi­rksomhet i regnskogen i Amazonas. Miljøverne­re frykter at regnskogen står overfor en stor trussel. (NTB)

 ?? FOTO: NTB SCANPIX ?? SNAUHOGST: Et område med ulovlig hogst i delstaten Pará i Brasil. Bildet ble offentligg­jort av brasilians­ke myndighete­r i 2014.
FOTO: NTB SCANPIX SNAUHOGST: Et område med ulovlig hogst i delstaten Pará i Brasil. Bildet ble offentligg­jort av brasilians­ke myndighete­r i 2014.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway