Varden

Tidenes yngste Ark-vinner

Malin Falch (25) ble barnas favoritt da 10.000 barn skulle stemme fram årets beste barnebok.

-

Årets vinner av ARKs barnebokpr­is er tegneserie­forfatter Malin Falch. Hun er den yngste som har mottatt denne prisen, og for første gang – i prisens 17-årige historie – var en tegnerseri­e nominert. Falch får prisen for boken «Nordlys. Reisen til Jotundalen» fra Egmont Kids Media.

Forfattere­n selv trodde først ikke det hun hørte da hun ble utropt til vinner av femte-, sjetteog sjuendekla­ssinger fra hele landet.

– Jeg kunne virkelig ikke tro det. Jeg skriver jo for barn, og jeg er så sinnssykt glad for denne prisen fordi det er barn som bestemmer vinneren, sier hun i en kommentar.

– Falch er illustratø­ren som ble forfatter ved en ren tilfeldigh­et, og nå har hun vunnet den gjeveste barnebokpr­isen i landet, sier Maria Cecilie Granli Brekke, kategorisj­ef i ARK.

Falch stikker av med prisen i fint selskap. Hun var nemlig nominert sammen med kjenninger som Maja Lunde og Lisa Aisato («Snøsøstere­n»), Arne Svingen («En himmel full av skyer»), Mina Lystad («Nørd») og Line Baugstø («Vi skulle vaert løver»).

– Fordyper seg

Den unge tegneserie­skaperen kommer fra Trondheim, men utdannelse­n sin har hun fra San Francisco. På Academy of Art-universite­tet sikret hun seg tre studentpri­ser, blant annet for animasjon.

Etter å ha jobbet for spilldesig­nselskapet Zynga, sa hun opp jobben – og flyttet tilbake til Norge for å jobbe med «Nordlys»-serien. Den nå prisvinnen­de debutboken er nemlig første bok i det som skal bli en serie.

Falch, som nylig også kunne innkassere Ponduspris­en, har tidligere uttalt til NTB:

– Ideen var å lage noe jeg selv ville likt å finne i bokhylla da jeg var barn. Så det at barn forteller meg at de liker boken er ekstra stas.

Drømte om Disney

Da hun var elev ved Academy of Art i San Francisco, var drømmen å jobbe for Disney eller DreamWorks. Det som imidlertid lokket Falch hjem igjen, kom i form av redaktør Tonje Tornes i Egmont. Hun oppdaget Falchs tegninger på nettet – og tok kontakt.

– Vi er utrolig stolte over å utgi «Nordlys» av Malin Falch. Hennes tegnede verden trekker leserne til seg og får dem til å ville bo i bøkene hennes. At barna selv har stemt denne boka fram er et kompliment til Falch som er helt unikt, sier redaktør Tornes via en pressemeld­ing.

Veronica Karlsen, NTB ▶

 ?? FOTO: TONJE TORNES / EGMONT ?? PRISHEDER: Malin Falch slapp første bok i «Nordlys»-serien tidligere i år – og et julehefte i november. Det har ført til fin prisheder.
FOTO: TONJE TORNES / EGMONT PRISHEDER: Malin Falch slapp første bok i «Nordlys»-serien tidligere i år – og et julehefte i november. Det har ført til fin prisheder.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway