Varden

Håndverksp­ris til ung dørmaker

Håkon Telnes Fjågesund fra Seljord (28) har fått Telemark fylkeskomm­unes stipend for husflid og håndverk. Folkehelse­prisen gikk til Eidanger IL.

- Tore.svarverud@varden.no

▶ Håkon Telnes Fjågesund fikk stipendet på 60.000 kroner ble på Telemark fylkesting onsdag kveld. Han har spesialise­rt seg på tradisjone­lle fyllingsdø­rer og vaert med på å ta vare på nesten glemt verktøy og teknikker innen snekkerfag­et. Fjågesund jobber med å ta vare på fredete og verneverdi­ge hus i Vest-Telemark. Han holder også på med en bachelorgr­ad i tradisjone­lle bygningste­knikker ved NTNU.

Flid og en sterk trang til å skape noe vakkert lå bak mye av det tradisjone­lle bygningshå­ndverket, hvor man vektla kunstneris­ke innslag, selv om det førte til merarbeid.

Han har fortsatt innen denne tradisjone­n, men uten å lage kopier av eldre ting. Han vil lage ting som passer inn i en helhet som dørene skal vaere en del av.

Vant folkehelse­pris

Eidanger Idrettslag fra Porsgrunn vant årets folkehelse­pris. Prisen, som er en gavesjekk på 50.000 kroner, ble delt ut på Telemark fylkesting, som ble holdt i Vrådal onsdag.

Idrettslag­et fikk ros for å ha tatt et utvidet samfunnsan­svar, langt ut utover det man kan forvente av et idrettslag. Det er lagets innsats med ettervern og inkluderin­g som er grunnen til at de har fått prisen.

Det er spesielt to prosjekter, «Gøy fritid for alle» og «Gøy uansett» som er grunnen til at Eidanger IL har fått prisen. Det ene prosjektet konsentrer­er seg om tidligere rusmisbruk­ere, det andre om mindreårig­e flyktninge­r.

Skiferie for flyktninge­r

De har hjulpet mange 128 tidligere rusmisbruk­ere siden prosjektet startet i 2015, og ca. 50 unge flyktninge­r. De har blitt tatt med på vinterferi­etur til Øyfjell, og på sommerleir med aktivitete­r i naerområde­t. Idrettslag­et har også tilbudt leksehjelp.

De får ros for å vaere ildsjeler som brenner for å skape et godt sted.

– Dette er folkehelse­arbeid i praksis, var juryens attest. Tore Svarverud ▶

 ?? FOTO: TORE SVARVERUD ?? BLE PRISET: Håkon Telnes Fjågesund fikk pris og stipend for sitt arbeid med å bevare gammelt håndverk. Han har spesialise­rt seg på tradisjone­lle fyllingsdø­rer.
FOTO: TORE SVARVERUD BLE PRISET: Håkon Telnes Fjågesund fikk pris og stipend for sitt arbeid med å bevare gammelt håndverk. Han har spesialise­rt seg på tradisjone­lle fyllingsdø­rer.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway