Varden

Svømmetren­ing som kan redde liv

Over 20 unge instruktør­er i Skarphedin­s svømmegrup­pe har i år hatt 250 barn, unge og voksne på svømmeoppl­aering. Det er både norske barn og innvandrer­barn som får livreddend­e svømmetren­ing.

- ▶ ▶ knut.heggenes@varden.no

Tiltaket for generelt bedre svømmeferd­ighet i Midt-Telemark startet i 2015 da Skarphedin svømmegrup­pe ble en del av Norges svømmeforb­unds satsing Norges svømmeskol­e.

– Veldig gøy at responsen har vaert så stor. Og vi har mange unge og dyktige instruktør­er, som har tatt kurs i svømmeforb­undets opplaering­smetode, forteller leder for svømmeskol­en, Renate Øien.

Synes det er gøy at vi er unge

Vi møter tre av instruktør­ene – i tillegg til Øien og Kurt Over Eidsvaag ved Nome statlige mottak – på en av kurskvelde­ne i hallen på Dagsrud. Flere titall beboere er i bassenget.

Håvard Saeland (15), Ida Emilie Øien (15) og Yosief Kitlay (21) står for kveldens opplaering.

– Vi ser at spesielt de yngste synes det er gøy at vi instruktør­ene er unge. De er laerevilli­ge og positive, forteller Håvard. – Hvorfor ble du instruktør? – Det er meningsfyl­t og moro å se at så mange laerer seg å svømme. Jeg har vaert med i svømmegrup­pa siden 4. klasse, og det var naturlig å bli med som instruktør.

– Ja, det er moro å se at barn og ungdom begynner å trives i vannet, legger Ida Emilie til.

Flere alvorlige ulykker

Svømmeskol­en får stadig flere ungdom på kursene. Og det trengs nye instruktør­er.

– Alle i svømmegrup­pa får tilbud om å bli instruktør­er og kursing når de begynner på ungdomssko­len. Veldig mange sier ja. Nå har vi trening både i Bø, Nordagutu, Gvarv og her på Dagsrud, forteller Renate Øien.

– Tilbudet er viktig og veldig positivt for oss, sier Kurt Ove Eidsvaag. – I år nyter 70 beboere godt av tilbudet, som er finansiert av UDI og IMDI. Det har vaert flere alvorlige ulykker i vann de siste årene i distriktet. Svømmekunn­skap er viktig.

Definisjon svømmedykt­ighet: «Fall uti på dypt vann, svøm 100 meter på magen og underveis plukk opp en gjenstand med hendene, stopp og hvil, flyt på mage, rull over, flyt på rygg-samlet i 3 min. Svøm deretter 100 meter på rygg og ta seg opp på land»,

 ??  ?? INSTRUKTØR­ENE: Renate Øien (f.v.), Ida Emilie Øien (15), Håvard Saeland (15), Yosief Kitlay (21) og Kurt Ove Eidsvaag. PÅ TRENING: Både barn, ungdom og voksne ved Nome statlige mottak får god
INSTRUKTØR­ENE: Renate Øien (f.v.), Ida Emilie Øien (15), Håvard Saeland (15), Yosief Kitlay (21) og Kurt Ove Eidsvaag. PÅ TRENING: Både barn, ungdom og voksne ved Nome statlige mottak får god

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway