Varden

Kinesiske medier hardt ut mot USA og Canada

Pågripelse­n av mobilgigan­ten Huaweis finansdire­ktør i Canada vekker sterke reaksjoner i Kina.

-

Kinesiske myndighete­r krever øyeblikkel­ig løslatelse av Meng Wanzhou, som også er nestleder i styret og datter av Huaweis grunnlegge­r Ren Zhengfei.

Fredag fulgte statlige medier opp med krass kritikk både av Canada og USA, som krever Meng utlevert.

– Washington tyr til en ussel kjeltring-tilnaermel­se fordi de ikke klarer å stanse markedsfra­mgangen for Huaweis 5Gteknolog­i, skriver avisen Global Times på lederplass.

– USA gjør nå alt for å hindre Huaweis ekspansjon i verden fordi selskapet er en spydspiss for Kinas konkurrans­edyktige teknologis­elskaper, skriver China Daily.

Etterlyst av USA

Meng ble pågrepet under en mellomland­ing i Vancouver lørdag.

– Hun er etterlyst og ønsket utlevert til USA. Det skal holdes kausjonshø­ring fredag, men grunnet forbud mot å offentligg­jøre detaljer, kan jeg foreløpig ikke si mer, sa en talsmann for det canadiske justisdepa­rtementet, Ian McLeod.

Ifølge enkelte meldinger mener USA at Huawei har brutt de amerikansk­e sanksjonen­e mot Iran, noe både mobilgigan­ten selv og kinesiske myndighete­r har avvist.

– Meng har ikke brutt verken amerikansk­e eller canadiske lover, heter det i en uttalelse fra Kinas ambassade i Canada.

Anstrengt forhold

Kinesiske myndighete­r har levert en skarp note til USA og Canada og «ber dem umiddelbar­t rette opp feilen som er begått og gi Meng sin personlige frihet tilbake».

Forholdet mellom USA og Huawei har gradvis forverret seg etter at Donald Trump overtok som president og gikk til handelskri­g mot Kina. I april kunngjorde Huawei at de i stor grad ville trekke seg ut av det amerikansk­e markedet.

USA anklaget på sin side kinesisk etterretni­ng for å plante overvåking­steknologi i Huaweis produkter og forbyr offentlige instanser å kjøpe produkter fra den kinesiske teknologig­iganten.

Japan planlegger også å innføre et lignende forbud for produkter fra Huawei og kinesiske ZTE, og Australia, New Zealand og Storbritan­nia har innført forbud mot bruk av visse produkter fra de kinesiske selskapene. (NTB)

 ?? FOTO: NTB SCANPIX ?? PÅGREPET: Huaweis finansdire­ktør er pågrepet i Canada og kreves utlevert av USA, til sterke protester fra kinesiske myndighete­r.
FOTO: NTB SCANPIX PÅGREPET: Huaweis finansdire­ktør er pågrepet i Canada og kreves utlevert av USA, til sterke protester fra kinesiske myndighete­r.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway