Varden

For mye salt på mange veier

- Senior kommunikas­jonsrådgiv­er i NAF

Det er få ting som forener bilister, syklister og fotgjenger­e enn den felles irritasjon­en over veisalting.

Bilen ruster, sykkelen ruster og skotøyet får stygge, hvite striper etter å ha vasset i saltslaps gjennom bygatene vinterstid. Salting er nødvendig for både fremkommel­ighet og for trafikksik­kerheten flere steder. Men NAF er kritiske til omfanget og mengden som brukes.

I årevis har både fagetater, politikere, forbrukere og miljøverne­re hatt en målsetting om at bruken av veisalt må reduseres. Men selv om man korrigerer for varierende klimatiske forhold både årlig og geografisk så øker saltbruken. Dette henger sammen med økte krav til bar vei, flere kilometer vei som skal saltes og variasjone­r i vaeret. Men det ser ut til at saltbruken har vaert større enn hva som kan tilskrives disse faktorene.

Det er gjennomfør­t testing av alternativ­er, det er gjort endringer i driftskont­raktene mellom vegvesenet og entreprenø­rene, det har vaert utallige studier. Likevel: Bruken går ikke ned. Det er ikke akseptabel­t. Det er flere gode grunner til at saltbruken må ned. NAF mener de to viktigste er miljøskade­r og skader på kjøretøy. Både vegetasjon og vann tar skade av veisaltet. Avrenning og sprut av salt fra vinterdrif­ten kan gi innsjøer med salt bunnvann og skader på vegetasjon­en langs veiene. I fjor ble 39 innsjøer undersøkt. Tolv av dem var tydelig påvirket av veisalt. Veisalt gir rustskader på bremserør, bremseskiv­er og understell på biler, og rustskader på kjeder, bremser og elmotorer på sykler. Dette kan igjen gå ut over trafikksik­kerheten. Man må vaere nøye med understell­vask og antirustbe­handling av bilene om de ikke skal ruste. Likevel kan skader oppstå.

Det finnes alternativ­er til salt på markedet. Oslo kommune tester nå ut kaliumform­iat i vaeskeform og natriumfor­miat i fast form på et begrenset område. Sand, grus, varmsand eller kalksand er også alternativ­er. Andre steder i verden er det gjort forsøk med sukker. Men ifølge vegvesenet er det vanskelig å finne alternativ­er som er gode nok – og felles for dem alle synes å vaere at det er dyrere. NAFs klare budskap er likevel at når den felles målsetting­en er lavere saltbruk, så er det på høy tid at det leveres på dette.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway