Varden

Det er ikke så rart det er rart med det

- Per Arne Rennestrau­m journalist

Det er rart med det, sier folk. Det blir også sagt om ting som egentlig ikke er så rart. Det som imidlertid er rart, er vaeret. Men akkurat det er unødvendig å påpeke. Det ville vaert veldig rart dersom det ikke var rart i det hele tatt. Vi mennesker er også ganske rare. For om vaeret ikke er rart nok fra før, så blir det gjort enda rarere, takket vaere oss. Det går ikke en dag uten at det spås langt mer enn oppholdsva­er og delvis skyet mellom bygene. Det spås også verdens undergang, noe som ikke ville vaert så rart sånn som vi ødelegger jorda. Sjansen for å overleve varierer litt etter hvilken avis vi leser. Nå har jeg hatt et tre ukers nesten gratis abonnement på Klassekamp­en. Ifølge førsteside­n her om dagen er stupet såpass naerme, at jeg ikke tar sjansen på å betale for et helt års abonnement. Det må i så fall bli på Vårt Land.

Likevel blir vi sure hvis regjeringa hoster opp en seteavgift til 80 kroner. Og det jubles hver gang det settes opp en ny flyrute til et land vi slett ikke hadde tenkt å besøke. Og som sikkert ikke hadde trodd at vi ville komme på besøk. Men vi stikker innom likevel, rett og slett fordi det er så billig, nå som vinen på polet her hjemme er så dyr. Nei, det er ikke rart at CO2-utslippern­e lever herrens glade dager. Folk som kjører dieselbil er nok de samme som er så bekymret for barnebarna­s framtid at de forlanger at kommunen legger fartshumpe­r i gatene. Men helst ikke der de selv bor eller kjører. Bilen kan jo bli ødelagt.

For øvrig synes jeg ordet rart er et hedersord. Elling, bokfiguren som gikk til filmen, foretrakk den engelske varianten «rare», som betyr sjelden eller uvanlig. Men vi snakker jo norsk her i landet.

Det er rart med det.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway