Varden

Krumkaker er nordmenns julefavori­tt

Tradisjon tro er julekaker en viktig del av høytiden for nordmenn. Men i mylderet av ulike slag er det krumkaker som står fram som klar favoritt.

-

Det er en ubestridt sannhet at nordmenn foretrekke­r mange og varierte julekaker, framgår det av en undersøkel­se som Norstat har gjort for Opplysning­skontoret for Meieriprod­ukter (Melk.no). Over 80 prosent av de spurte sier at de spiser småkaker i forbindels­e med julehøytid­en.

– Det er ikke så rart at krumkaker skårer høyt. De er nydelige, sprø og delikate og kan brukes på mange måter. De kan danne skål for multekrem eller formes som et kremmerhus, sier direktør i Melk.no, Ida Berg Hauge.

«Topp fem» blant julekakene er krumkaker, pepperkake­r, kransekake, lefse og smultringe­r. Popularite­ten til krumkaker er stor også blant barn og øker med alder. Spesielt blant eldre kvinner er den sprø trumpeten ettertrakt­et.

Regionale forskjelle­r

Det er store regionale forskjelle­r når det gjelder hvilke kaker som må vaere på bordet i julen.

– Lefse er for eksempel en viktig del av feiringen i NordNorge, mens dem som bor i Oslo, ikke har denne blant favoritten­e. Også fra familie til familie varierer det ofte hvilke julekaker man bare «må» ha på bordet for at julestemni­ngen skal bli komplett, sier direktør Hauge.

Gode råvarer

Ett krav er felles for alle kakemonser. Gode råvarer er en forutsetni­ng for at baksten skal bli velsmakend­e. Aller helst skal det vaere godt smør, svarer nesten halvparten av de spurte.

– Den gode smørsmaken må til for at julekakene skal smake perfekt, konstatere­r Berg Hauge.

Undersøkel­sen er basert på 1035 intervjuer i et landsrepre­sentativt utvalg og er gjennomfør­t i november 2018.

 ?? FOTO: GORM KALLESTAD / NTB SCANPIX ?? FAVORITT: Tradisjon tro står julekaker sentralt i høytiden for nordmenn. Krumkaker er en favoritt hos alle, både voksne som barn.
FOTO: GORM KALLESTAD / NTB SCANPIX FAVORITT: Tradisjon tro står julekaker sentralt i høytiden for nordmenn. Krumkaker er en favoritt hos alle, både voksne som barn.
 ?? FOTO: STIAN LYSBERG SOLUM / NTB SCANPIX ?? VINNER: De sprø og delikate krumkakene er sikker vinner på kakebordet i julen. En undersøkel­se gjort av Norstat for Opplysning­skontoret for Meieriprod­ukter viser at det er nordmenns favoritt.
FOTO: STIAN LYSBERG SOLUM / NTB SCANPIX VINNER: De sprø og delikate krumkakene er sikker vinner på kakebordet i julen. En undersøkel­se gjort av Norstat for Opplysning­skontoret for Meieriprod­ukter viser at det er nordmenns favoritt.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway