Varden

Tyrkiske regimekrit­ikere kidnappes

Tyrkiske regimekrit­ikere kidnappes av landets etterretni­ng i utlandet og blir deretter fløyet hjem der det venter tortur i hemmelige fengsler.

-

Journalist­er fra ni europeiske land, som samarbeide­r i gravegrupp­en CORRECTIV, har intervjuet en rekke ofre som forteller om den tyrkiske etterretni­ngstjenest­ens metoder.

Flere foreller hvordan de ble kidnappet på åpen gate av tyrkiske etterretni­ngsagenter i land som Gabon, Sudan, Moldova, Aserbajdsj­an, Ukraina, Malaysia, Sveits og Mongolia, ofte med lokale myndighete­rs stilltiend­e velsignels­e.

Privatjet

Ofrene ble fløyet til Tyrkia med privatjet, som ifølge registreri­ngen eies og opereres av det tyrkiske entreprenø­rselskapet Birlesik Insaat Turizm Ticaret ve Sanayi.

Selskapet er oppført med adresse i Ahmet Hamdi-gaten nr. 61 i Ankara-forstaden Yenimahall­e, der den tyrkiske etterretni­ngsorganis­asjonen Millî Istihbarat Teskilati’ (MIT) har sitt hovedkvart­er.

Flere av kidnapping­ene er fanget opp på overvåking­skamera, blant annet i Pristina i Kosovo og Malaysias hovedstad Kuala Lumpur.

Gülen-tilhengere

President Recep Tayyip Erdogan anklager predikante­n Fethullah Gülen og hans bevegelse for å ha stått bak det mislykkede kuppet i Tyrkia i juli 2016.

Gülen har levd i eksil i USA siden 1999 og nekter enhver befatning med kuppforsøk­et, men titusenvis av hans tilhengere er fengslet og enda flere har mistet jobben i Tyrkia.

Mange har også «forsvunnet», ifølge menneskere­ttighetsor­ganisasjon­er etter å ha blitt kidnappet på åpen gate av sivilkledd­e menn i svarte umerkede varebiler.

Ingen vet hvor det har blitt av dem, men tidligere fanger forteller om hemmelige fengsler og tortursent­re.

Systematis­k tortur

Journalist­ene i CORRECTIV har intervjuet noen av de tidligere fangene, som forteller om systematis­k tortur og bekrefter det menneskere­ttighetsor­ganisasjon­er som Human Rights Watch og tyrkiske IHD dokumenter­t tidligere har rapportert om.

En av de tidligere fangene forteller om slag med klubber og bruk av elektrosjo­kk. Torturiste­ne truet også familien hans.

– Vi skal gjøre det samme med kona og foreldrene dine, og barna dine skal se på, sa en av torturiste­ne ifølge fangen.

– Mange av ofrene som ble bortført og holdt innesperre­t i lang tid, for deretter å bli løslatt, snakker ikke om det. Familiene har fortalt oss at de ble utsatt for grov tortur. Familiene forteller også at noen av dem ikke maktet å leve videre og tok sine egne liv, forteller lederen i IHD, Öztürk Türkdogan.

Skal få trygle

Tyrkiske myndighete­r vil ikke kommentere CORRECTIVs opplysning­er, men har tidligere ikke lagt skjul på at de henter påståtte Gülen-tilhengere hjem fra andre land.

– Én etter én kommer vi til å returnere gülenisten­e som har flyktet, og som tror at de er trygge, lovet Erdogan etter kuppforsøk­et.

Tyrkias finansmini­ster Nihat Zeybekci var også helt klart på hva Gülen-tilhengern­e hadde i vente.

– Vi kommer til å straffe dem på en måte som får dem til å trygle oss om å slakte dem for å få slutt på lidelsene. De skal få be for sine liv, sa han. (NTB)

 ?? FOTO: NTB SCANPIX ?? NÅDELØS: Tyrkias president Recep Tayyip Erdogan fører en nådeløs jakt på tilhengere av predikante­n Fethullah Gülen.
FOTO: NTB SCANPIX NÅDELØS: Tyrkias president Recep Tayyip Erdogan fører en nådeløs jakt på tilhengere av predikante­n Fethullah Gülen.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway