Varden

Kulturhus i minus

Ibsenhuset får over ni millioner kroner årlig i støtte av Skien kommune, men har likevel bokført et negativt resultat på 3,6 millioner i perioden 2015–2017.

- ▶ ▶ knut.heggenes@varden.no

Til tross for ni millioner i støtte fra kommunen, har Ibsenhuset et resultat på -3,6 millioner fra 2015–2017. Det kan kulturhuse­t leve godt med.

Forventet resultat for driftsåret 2018 er rundt 1,5 millioner kroner i minus. Skiens storstue har en grei likviditet. Daglig leder Erik Rastad mener økonomien er sunn og under god kontroll, til tross for årlige underskudd i millionkla­ssen.

Senest torsdag vedtok bystyret et budsjett med et tilskudd til Ibsenhuset på 9,6 millioner for driftsåret 2019. Forventet omsetning er ca. 35 millioner.

Drømmen er jo sorte tall

– Hva er årsaken til de negative driftsresu­ltatene, daglig leder Erik Rastad?

– Vi hadde selvsagt ønsket å gå i pluss, men med det høye aktivitets­nivået og inntektene, som er mulig å hente inn på kulturfelt­et, er resultaten­e som forventet og stabile. Det betyr ikke at vi ikke jobber mot å gå i balanse. Drømmen er jo sorte tall i regnskapet.

– Årets resultat ser ut til å bli ganske likt som de foregående år. Det er litt tidlig å si, siden vi har en tredel av omsetninge­n i november og desember.

Hva tenker du om underskudd­ene de siste årene?

– Vi har politisk forståelse for at vi driver mot resultater i størrelses­orden 1,5 millioner i minus. Det kan vi leve greit med, og politikern­e er godt kjent med situasjone­n. Økonomien er åpent og under god kontroll.

– En av hovedårsak­ene til de negative resultaten­e, som det ligger litt i kortene at vi vil få også de kommende 5–10 årene, er veldig store avskriving­er. Ibsenhuset ble rehabilite­rt for over 40 millioner kroner for få år siden, og vi vedlikehol­der for rundt en million i året. Det er også årsaken til at politikern­e torsdag la inn 200.000 kroner ekstra til rentedekni­ng.

I stor grad vaert veldig dyktige

– Men kunne du ikke ønsket at politikern­e økte tilskuddet, slik at Ibsenhuset går i balanse?

– Nei, den uttalelsen får du ikke av meg. Vi har veldig gode eiere som har god forståelse for driften, avslutter Rastad.

Styreleder i Ibsenhuset og leder av Skien Ap, Roger Hegland, er også fornøyd med driften.

– Det er stor vilje til å støtte opp under Ibsenhuset, og selve driften går i balanse om man ser bort fra avskriving­er. Kultur er et vanskelig og sårbart marked å vaere i. Det er ikke alltid lett å treffe helt på hva publikum ønsker å betale for å se, men i stor grad har Ibsenhuset vaert veldig dyktige. Det ser vi også med den store tilstrømmi­ngen fra hele Telemark.

– Hva med framtiden? Mulig å øke inntektssi­den?

– Ja, vi har tro på å kunne øke i kurs- og konferanse­markedet med nye samarbeids­avtaler, og vi jobber aktivt for å få det nye Ibsenbibli­oteket knyttet til Ibsenhuset og Kulturkvar­talet. Det er viktig og riktig, mener Roger Hegland.

Ibsenhuset har rundt 90.000 besøkende årlig og 15 årsverk.

 ?? FOTO: FREDRIK NORDAHL ?? LEDERE: Styreleder Roger Hegland (f.v.) og daglig leder Erik Raastad ved Ibsenhuset. Her med Sp-politiker Lars Bjaadal.
FOTO: FREDRIK NORDAHL LEDERE: Styreleder Roger Hegland (f.v.) og daglig leder Erik Raastad ved Ibsenhuset. Her med Sp-politiker Lars Bjaadal.
 ??  ?? HAR KONTROLL: De siste årenes resultater viser at daglig leder Erik Rastad og styret i Ibsenhuset har kontroll påøkonomie­n til tross for driftsunde­rskudd på over 3,6 millioner siste tre år.
HAR KONTROLL: De siste årenes resultater viser at daglig leder Erik Rastad og styret i Ibsenhuset har kontroll påøkonomie­n til tross for driftsunde­rskudd på over 3,6 millioner siste tre år.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway