Varden

Ektepar i full krangel m

Kloakkrør som går over eiendommen deres i Porsgrunn gjør at Christina og Vetle har kranglet med kommunen i lang tid.

- ▶

– Vi føler at det straffer seg å vaere lojal og prøve å gjøre ting riktig, sier Vetle Fink og Christina Staulen Fink.

De to står på den ene siden av en konflikt med kommunen som har pågått i lang tid, og hvor det nå er steile fronter.

– Hadde Christina vaert en 50 år gammel mann, så hadde ikke dette vaert en sak, sier Vetle.

Kloakkrør og veranda i sentrum

Stridens kjerne er to kloakkledn­inger fra 1940 som gir kloakk til nabolaget og tre tilhørende kloakkumme­r.

– Da vi skulle gjøre utbedringe­r på tomta ved å blant annet sette opp en platting, så ba vi kommunen om en oversikt over rørene på tomta vår, sier Christina.

Hun er byggesaksb­ehandler i Kragerø kommune og sier hun derfor er veldig opptatt av å gjøre ting riktig.

– I og med at jeg selv jobber med byggesaker, så var og er vi opptatt av å gjøre alt riktig, sier hun.

De gamle rørene ble lagt privat av Hydro, og paret fikk beskjed om at ledningene nå var kommunale.

– Kommunen kom på befaring for å måle opp og finne ut hvor rørene gikk. Da de var på befaring stod stenderne til plattingen i bakken og kommunen sa det ikke skulle vaere noe problem at den står over rørene. Så lenge vi dekket kostnaden ved eventuell fjerning når rørene gikk i stykker, sier Vetle.

Eskalerte konflikten

Paret hadde fremtidspl­aner om å blant annet bygge garasje og sette opp gjerde. Da de ba om dokumentas­jon på når rørene ble kommunale og spurte om hvorfor det ikke var tinglyst, eskalerte konflikten.

– Da fikk vi beskjed om at det ene røret var delvis tatt over i 2009 og så helt tatt over i 2014. Mens det andre røret har vi fortsatt ikke mottatt dokumentas­jon på, sier Vetle.

Paret fikk også beskjed om at plattingen måtte rives, som føl- ge av at kommunen må ha mu- lighet til å vedlikehol­de rørene.

– Hvorfor kunne de ikke bare sagt det når de var på befaring, så hadde vi ikke satt opp plattingen i det hele tatt, sier Vetle.

Paret forteller at kommunen videre sa at paret som grunneier er bundet av standard abonnement­svilkår.

– Vi kan ikke bygge noe naermere enn fire meter fra rørene, det betyr i praksis at tomta på et mål er ubebyggeli­g, sier Vetle.

Reagerer

Paret reagerer på at naboer får lov til å ha byggverk som garasjer og støttemu- rer over den samme ledningen som paret ikke får lov til å bygge i naerheten av.

– Kommunen mener at vi må fjerne plattingen og ikke kan bygge noe over rørene som følge av vedlikehol­d. Men hva gjør de med garasjen til naboen og asfalten til den andre naboen hvis de skal vedlikehol­de rørene, sier Vetle.

Paret opplever at kommunen har slått seg vrang fordi Christina har utfordret kommunen på ting de ikke har svar på.

– Kommunen har helt sluttet å svare på Christinas henvendels­er. De forholder seg kun til meg. Da kommunen var på befaring sa virksomhet­slederen for kommunalte­knikk, Torbjørn Krogstad, «dette får vi mannfolka løse sammen». Det er ikke greit å bruke hersketekn­ikker Vetle Fink, huseier på denne måten, sier Vetle.

Paret sier de har prøvd å komme frem til en minnelig løsning med kommunen og samtidig få til et møte.

– Vi vil løse saken, og har derfor bedt om en minnelig løsning hvor vi betaler 50% av kostnadene ved flytting av traseen når kommunen eventuelt må bytte rør. Men det er uaktuelt for kommunen. Vi har prøvd å få til et møte i halvannet år, men de vil ikke avklare forholdene rundt rørene og sier det ikke er midler til å flytte de. Det eneste de vil forholde seg til at vi må fjerne plattingen, sier Vetle.

Vi er villig til å gå dit at vi nekter kommunen å vedlikehol­de rørene på vår eiendom.

 ??  ?? KONFLIKT: Denne plattingen står i sentrum av det som har utviklet seg til å bli en bitter konflikt mellom kommunen og ekteparet Vetle Fink og Christina
KONFLIKT: Denne plattingen står i sentrum av det som har utviklet seg til å bli en bitter konflikt mellom kommunen og ekteparet Vetle Fink og Christina

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway