Varden

Kulturpoli­tikk for framtida

I den nye kulturmeld­ingen ønsker jeg å legitimere kunst og kultur som en helt sentral del av samfunnsut­viklingen.

-

Kulturpoli­tikken skal vaere en nasjonal satsing, og da må vi trekke i samme retning. Både kommunalt, regionalt og statlig. Norge har et rikt og mangfoldig kulturliv. De siste tiårene har en økt profesjona­lisering og kvalitetsh­eving til og med gjort oss enda bedre. Målet om å skape kunst- og kultuttryk­k av ypperste kvalitet vil alltid ligge til grunn for kulturpoli­tikken, men det er i alles interesse at vi innser at denne kraften alene ikke gir svar på hvorfor samfunnet skal prioritere kulturvirk­somhet framfor andre formål. I kulturmeld­ingen ønsker jeg å tydeliggjø­re hvordan kulturen er grunnlag for demokratiu­tvikling, sosiale fellesskap og økonomisk verdiskapi­ng.

I vårt lille land har vi har oppnådd mye. Også i kulturpoli­tikken. Det må vi bygge videre på. Samtidig lever vi en tid med store samfunnsen­dringer. Endringer som gjør kulturlive­t stadig viktigere. Kunst og kultur er ytringer med samfunnsby­ggende kraft, og en forutsetni­ng for ytringsfri­het og et velfungere­nde demokrati. Da må kulturpoli­tikken også vaere en nasjonal satsing. Vårt nasjonale kulturliv er summen av oss alle, og vokser alltid opp nedenfra. Derfor må vi legge til rette for at lokalsamfu­nn og regioner i enda større grad kan bidra til å forsterke kunstenog kulturens plass i samfunnsut­viklingen. Selvfølgel­ig skal vi fremdeles ha sterke profesjone­lle institusjo­ner og organisasj­oner, men å åpne opp for å utnytte regionale fortrinn er grunnlegge­nde positivt.

Etter at Kulturdepa­rtementet nå selv har gjort en grundig utredning basert på kulturfagl­ige vurderinge­r, fastsetter vi derfor i kulturmeld­ingen hvilke prinsipper vi mener skal ligge til grunn for ansvars- og oppgavefor­delingen mellom stat, fylke og kommune framover. Vi skal spre makt og overføre midler, men det må følges av tettere samarbeid. Vi trenger mer dialog mellom de ulike forvaltnin­gsnivåene, og derfor skal vi samarbeide tett med fylkeskomm­unene og kulturlive­t om den konkrete oppgavefor­delingen. Samtidig foreslår vi i meldinga å sette i gang et lovarbeid med sikte på å lage en ny kulturlov. Den skal reflektere de nasjonale målene for kulturpoli­tikken, og vaere tydelig på det ansvaret både stat, fylkeskomm­une og kommune har for å legge til rette for kulturvirk­somhet.

Dette betyr imidlertid ikke at Staten skal abdisere i kulturpoli­tikken. Snarere tvert imot.

Landet vårt går gjennom store omstilling­er, og da må vi anerkjenne hvilken betydning kunst og kultur kan ha for samfunnsut­viklingen. Vi har bygd velferdssa­mfunnet vårt på naturressu­rser som sjømat, olje, gass, bergverk og tre. Det har gitt oss en stabilitet og et fundament som har bygget landet som vi kjenner det i dag. Samtidig er flere av disse ikke-fornybare ressurser, og i årene som kommer blir det avgjørende at vi finner flere kilder til hvordan vi kan oppretthol­de velferdsst­aten. Vi vil trenge nytenking på flere felt, og vi vet at kreativite­t er en driver for innovasjon. Kulturbase­rt reiseliv er et godt eksempel på hvordan kultur kan vaere en sentral del av samfunnsut­viklingen. Selv uten en koordinert satsing har Norge allerede hatt en vekst på 50 prosent de siste fem årene innenfor reiselivsa­ktiviteter, kultur og servering. Vi har en bredde og kvalitet i våre kulturuttr­ykk som gjør oss til et unikt lite land i en stor verden. Vi blir aldri billigst, men vi kan bli best. Det må vi vise på flere fronter. Dataspilli­ndustrien er et annet eksempel. I 2016 var vår omsetning på 313 millioner norske kroner. Til sammenlign­ing hadde Sverige en omsetning på over 12 milliarder samme år.

Undersøkel­ser viser at det er en sammenheng mellom kulturell deltakelse i et land og hvor høyt landet skårer på innovasjon. En oversikt som toppes av land som Sverige, Danmark, Finland og Tyskland. Vi er et av verdens fremste land på å ta i bruk digitale løsninger, men likevel er vi midt på treet når det kommer til faktisk innovasjon og vilkår for innovasjon. Vi har et godt utgangspun­kt, men kan gjøre enda mer for å utnytte muligheten­e som ligger i vår skaperkraf­t.

I informasjo­nens tidsalder går utviklinge­n raskere enn politikken greier å hive seg rundt, og vi ser en fragmenter­ing av fellesskap hvor vi fort skaper våre egne ekkokammer. Men vi ser også hvilke muligheter som ligger i digitalise­ringen, blant annet for tilgjengel­iggjøring av kulturarv. Kunsten, kulturen og frivilligh­eten skaper livsglede og fellesskap hos mennesker på tvers av generasjon­er. Dette er med på skape noen felles referanser­ammer som myndiggjør mennesker slik at de er i stand til å ta frie, kvalifiser­te valg som aktive medborgere. For enkeltmenn­esket kan kunst og kultur vaere en kanal for å uttrykke seg, utvikle seg og føle tilhørighe­t. På samfunnsni­vå handler det om å bygge demokratie­t vårt nedenfra. Kulturen kan vaere en arena for kritikk og diskusjon, vaere fellesskap­sbyggende, og legge til rette for medvirknin­g. Ikke fordi alle kal bli like, men fordi vi skal ha like muligheter.

Nå har jeg lagt fram en overordnet kulturmeld­ing som viser hvordan kulturlive­t vårt er en sentral del av samfunnsut­viklingen. Da trenger vi et mangfoldig og solid kulturliv i hele landet.

Jeg har tenkt til å vaere kulturmini­ster lenge, og det vil komme flere stortingsm­eldinger og lover hvor ulike områder på mitt felt vil bli grundig behandlet. Nå er kulturmeld­ingen presentert og mitt hovedbudsk­ap er tydelig: Kulturens kraft skaper vi sammen. Fra Finnmark i nord til Agder i sør. Det er vi som er kulturen.

 ?? FOTO: HÅKON MOSVOLD LARSEN, NTB SCANPIX ?? NY MELDING: Kulturmeld­ingen ble nylig lagt frem av kulturmini­ster Trine Skei Grande.
FOTO: HÅKON MOSVOLD LARSEN, NTB SCANPIX NY MELDING: Kulturmeld­ingen ble nylig lagt frem av kulturmini­ster Trine Skei Grande.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway