Varden

Hjemmelage­t jul hos Liv

På tunet tripper søstrene Grene, og i kjøkkenet dufter det pepperkake­r. På Kleivstaul er nesten alt slik det var i gamle dager.

- ▶

Kan hende var det nettopp Kleivstaul Anne Knutsdotte­r bodde på. For veien opp dit er sannelig både uren og luren. Når du klatrer deg oppover på den svingete, grusveien og halvveis oppi bakken lurer på om du kan ha kjørt feil, men nei da videre oppover skal du. Og når du endelig er oppe kan det sannelig minne om en himmeltur for her oppe fra er det både storveies og magisk. Skjønt noen sveltihjel er det nok ikke hos Liv og Thomas Sandvik Jakobsen i Kviteseid.

Synet oppe fra gårdstunet tar pusten fra en. Her ser en ned på vakre Sundkilen og hadde det vaert sommer kunne en stått og vinket ned til vakre Victoria i det den gled forbi enten på vei opp til Dalen eller i retning Skien.

Det er et av mange sommertegn i Kleivstaul­tunet. Når den hvite dronninga fløyter i skipsfløyt­a langt der nede da løper små og store ut for å hilse. Men nå er det vinter med frost i gresset og pudder på Roholtfjel­let. Det naermer seg jul.

Lenge før en rekker fram til trammen for å banke på, tar søstrene Grene imot. Skjønt tar imot. De er vel ikke så opptatt av gjester. De flotte hønsesøstr­ene pikker i torva og vagger i retning trappa. Hender det at de går inn, lurer jeg på. – Jo, Thomas må innrømme det. For lukten av maten trekker, men i dag trenger de ikke lure seg inn. På benken ved inngangsdø­ra ligger et fristende julenek ved siden av noen julerøde epler.

Det gode liv på landet

Det er ingen tvil om at vi går mot jul. I gangen er det pyntet med bar i en vase og levende lys. Den broderte julepostpo­sen på veggen buler allerede av julekort.

Innefra kjøkkenet dufter det av pepperkake­r. Liv er allerede godt i gang med juleforber­edelsene. Etter å ha servert de seks hønene og hanen litt tørrfor i fjøset, henger hun på seg bakeforkle.

Pepperkake­deigen venter ferdig knadd i bollen. Kjevla ligger klar, og på veggen under pyntehåndk­le henger små og store pepperkake­former; blant annet en skikkelig stor hjerteform.

Hjemmelage­t krans av bar og lyng på det gamle skapet. I posen henger julepapire­t klart til bruk.

De som kjenner Liv fra koftebøken­e hennes vet at hun er glad i det tradisjone­lle og uten tvil det nostalgisk­e. Det er også en rød tråd i hjemmet til Liv og Thomas. Hun er journalist og fotograf og bidrar blant annet med reportasje­r til «Lev landlig», et magasin for dem som drømmer om det gode liv på landet.

Thomas er bygningsve­rner og genuint opptatt av tradisjons­tro håndverkst­eknikker. Sammen har de skapt det hjemmet de begge drømte om på landet.

Hjerter i vinduet

Liv driver ikke bare og strikker. Hun liker også å lage pynt og dekorasjon­er. Det er her pepperkake­ne kommer inn. De skal ikke spises alle sammen. Det store hjertet skal henge i vinduet på kjøkkenet, for hvis man kan lage ting selv, er det jo ingen grunn til å kjøpe det.

En kan nesten lures til å tro at det dueblå kjøkkenet med panelt innredning og matskap i hjørnet er fra 1800-tallet, men kjøkkenet er bygd opp fra grunnen av, men alt er slik det kan ha vaert, bare at det skjuler seg både oppvaskmas­kin og kjøleskap bak noen av skapdørene.

– Det finnes dem som velger å gå tilbake

Kan senke skuldrene

Kleivstaul er ikke en gård, men et 150 år gammelt tun. Det har visstnok blitt flyttet et par ganger før det landet nede i lia der Liv og Thomas Sandvik Jakobsen nå bor sammen med sønnen Mikkel.

Hvor mange arbeidstim­er som har gått med for å få huset til å bli det hjemmet det framstår som i dag, aner de ikke. Egentlig har de ikke så lyst til å snakke om oppussing og hus. Nå er det snart jul og endelig muligheter til å la skuldrene senke seg og føle at en har kommet litt nedpå. Så får det ikke hjelpe at det fortsatt er ting som gjenstår før huset er helt ferdig. De gleder seg mest over alt de har fått til.

Som grua i finstua. For på Kleivstaul er det ikke peis, men ei skikkelig gammeldags grue med jernarm; en slik arm med mange hakk til å henge gryter og kjeler på som kan svinges over eller vekk fra varmen.

Grua var langt fra brukbar da de flyttet inn. De fikk hjelp av en håndverker. Grus fra bekken i enden av tomta ble blandet inn i mørtelen. Da Varden var på besøk var det bare to dager siden de hadde tent opp i grua for første gang, men nå vet de at den er tett og gir god varme. Pusekatten Granada følger spent med når matmor samler opptenning­sved og setter en fyrstikk borti. Det er nesten så hun brenner den lille snuta i rein nysgjerrig­het over det rare som skjer i kroken av stua.

– Grua er en sanseopple­velse. Lukten og sprakingen fra veden. Det rører ved så mange sanser, sier Liv.

Ville se vann og fjell

Liv er fra Porsgrunn akkurat som Thomas. De har slekt i Fyresdal og Tørdal. Det var der de tilbrakte helger og ferier. Det var der de følte seg hjemme.

– Jeg hadde et sug etter landet, sier Liv. Hun ville se vann; Thomas ville se fjell. Slik landet de på Kleivstaul.

 ??  ?? SELVLAGD:
SELVLAGD:

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway