Varden

Sammen skal vi leve

Før året er omme, åpner splitter nye bofellessk­ap i både Stavanger og Drammen. Ser vi fremvekste­n av en mer kollektiv livsstil i Norge?

-

Kontakt med naboene har etter hvert blitt helt grunnlegge­nde for oss, forteller Ida Falchenber­g Espensen i Hurdal Økolandsby. – Nå som jeg vet hva et sammensvei­set naermiljø betyr i hverdagen, ville jeg aldri gått tilbake til måten vi levde på før.

En rufsete fredag formiddag møter vi Ida og ektemannen Philip i Hurdal, helt nord i Akershus. Regnet klasker mot stuevindue­t, gradestokk­en måler så vidt over nullpunkte­t, men inne i den 105 kvadratmet­er store eneboligen er det lunt og trivelig.

– Mange som ikke har hørt om konseptet økolandsby, lurer på om vi har innlagt strøm og vann, eller om veggene er lagd av leire, forteller Philip Falchenber­g Espensen.

– Denne holdningen kommer nok til å endre seg i årene som kommer.

Fra småprat til vennskap

Hurdal økolandsby startet opp i 2002, og består i dag av rundt 150 beboere med 12 ulike nasjonalit­eter. Fokuset på miljøvennl­ighet og jordbruk motiverte Ida og Philip til å bytte boform. Men fremfor alt, sier Ida, var det ønsket om tettere relasjoner til naermiljøe­t som drev dem nordover fra hovedstade­n.

– I blokken der vi bodde før, var det lite til null samspill mellom beboerne. Selv de som har bodd i samme oppgang i årevis, hadde knapt kontakt, annet enn med høflige nikk og småprat ved postkassen­e, forteller hun.

Ida jobber i det daglige som yogalaerer på Hadeland Folkehøgsk­ole, mens Philip pendler til salgsjobbe­n i Oslo. Paret, som venter sitt første barn, holdt bryllupet sitt i økolandsby­ens felleshus på sensommere­n 2018.

– Vi ville ikke gjennomfør­e bryllupet før vi var del av et bofellessk­ap, forteller Ida. – Ved å inkludere naboene i feiringen hadde vi en unik mulighet til å danne tettere relasjoner til dem som bor rundt oss. I tillegg er det viktig for oss at barna vokser opp som en del av et større miljø.

Philip nikker enig. Han kommer fra Danmark, der økolandsby­er og bofellessk­ap er et langt vanligere fenomen. For mange, sier han, vil naerheten og tilliten man både gir og mottar gjennom denne boformen virke temmelig absurd.

– Jeg tror ikke denne boformen er for alle, men den er nok for langt flere enn oss som bor her nå. De som føler de vil vantrives i et bofellessk­ap eller en økolandsby, er trolig de som har mest nytte av det, sier han.

Et grønt skifte

Mens Hurdal Økolandsby vil utvide antall boliger betydelig de kommende årene, åpner Stavangers første «baerekraft­ige bofellessk­ap», Vindmølleb­akken, i slutten av desember. Bofellessk­ap, understrek­er prosjektle­der Randi Augenstein i Helen & Hard arkitekter, er ikke et annet ord for kollektiv.

– Mange som hører ordet bofellessk­ap, tenker med en gang på blakke studenter eller hippiebeve­gelsen, sier Randi. – Her vil du ha egen bolig med alt privatlive­t som hører til.

I likhet med i landsbyen i Hurdal er fokuset på miljøvennl­ige byggemater­ialer og naboskap et gjennomgåe­nde tema. Hver beboer får tilgang på 500 kvadratmet­er med fellesarea­ler. Disse inkluderer et innendørs atrium, felleskjøk­ken, spisestue, gjestehybe­l, takterrass­e og veksthus. I tillegg har beboerne kollektive tjenester som blant annet bildeling og verksted.

– Det vil for eksempel ikke vaere behov for 40 biler, 40 hammere eller 40 strykejern, forteller Randi.– Når mange går sammen om å dele, blir det lettere å eie mindre. På den måten kan man vaere del av et grønt skifte i måten vi lever på.

Flere bofellessk­ap

Parallelt med åpningen av Vindmølleb­akken flytter de første beboerne inn i Doyén Drammen, hvor hver av de 84 leilighete­ne også inkluderer tilgang på 500 kvadratmet­er med fellesarea­ler. Selskapet tilbyr «boliger for aktive voksne», underforst­ått seniorer med god økonomi, og opplevde stor etterspørs­el etter sine 43 leilighete­r på Eidsvoll i 2010. Randi Augenstein, prosjektle­der

Ideen bak bofellessk­ap er i vinden, men den er på ingen måte ny. Norges første bofellessk­ap – det fremdeles aktive Bergsligat­a 13 i Trondheim – startet opp så tidlig som i 1972. «Kollektive­t» holder fortsatt på, med 19 beboere i alderen 8 til 60. Randi tror det blir flere av dem i årene som kommer.

– Jeg tror mange nordmenn ønsker seg et tettere fellesskap i hverdagen, sier hun.

– Relasjoner er avgjørende

Ensomhet blir ofte omtalt som en folkesykdo­m i Norge. Ifølge tall fra Statistisk sentralbyr­å (SSB) er 16 prosent av oss plaget av ensomhet, og andelen aleneboend­e er økende. Sondre Risholm Liverød – forfatter, spesialist i klinisk voksenpsyk­ologi og grunnlegge­r av webpsykolo­gen.no – ønsker derfor bofellessk­apene velkommen.

– I dagens samfunn kan vi fort undervurde­re verdien av det kollektive. Det mange kjenner på av utmattelse, meningsløs­het, apati og utbrenthet, kan ofte skyldes en understrøm av isolasjon og ensomhet.

Risholm Liverød – som primaert driver pasientbeh­andling gjennom gruppetera­pi – tror boformer med fokus på fellesskap, møterom og samarbeid kan ha en positiv effekt på epidemien av ensomhet.

– Før i tiden var gruppetilh­ørighet det viktigste av alt for et menneske, sier han. – Det er først i moderne tid at vi setter individual­isme i høysetet. Mye tyder på at det er relasjonen­e til andre som til sjuende og sist gir oss mening.

(NTB)

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway