Varden

Mållovens bakvendtla­nd

-

Hvordan er det mulig at Fylkesmann­en i Vestfold og Telemark må bruke nynorsk, enda ni av ti innbyggere i det nye fylket bruker bokmål?

Dette bakvendtla­nd-vedtaket skyldes målloven. Den fastsetter målformen ut fra antall kommuner, ikke antallet brukere i et område. Åtte nynorskkom­muner i Telemark danner et flertall og bestemmer da Fylkesmann­ens målform. Det spiller ingen rolle at rundt 250.000 innbyggere i de folkerike vestfoldko­mmunene bruker bokmål. Målloven lar de åtte nynorskkom­munene med 22.000 innbyggere bestemme.

Riksmålsfo­rbundet har lenge påpekt misforhold som målloven fra 1980 fører til, og språkutvik­lingen har gjort loven mer og mer i utakt med tiden. Vi forstår godt fylkesmann Per Arne Olsen når han sier at «loven forholder seg til kommuner og ikke til mennesker som snakker og skriver språk.»

Noregs Mållags leder Magne Aasbrenn mener det er absurd at statens mann i Vestfold og Telemark ber om å få slippe statens egen lov. Nei, det som er absurd, er slike utslag av målloven som vi ser her. Det er loven det er noe galt med, ikke fylkesmann­ens reaksjon.

Også på Vestlandet har vi sett lignende. Folkerike kommuner med stort flertall er blitt overkjørt av nynorskkom­muner. For eksempel teller en liten kommune som Modalen med sine 400 innbyggere like mye som Bergen med sine nesten 300.000 innbyggere. Siden Bergen forøvrig har erklaert seg språklig nøytral, teller ikke bergensern­e med i fastsettel­sen av regionens flertallsm­ålform. Dermed må politiet i bokmålsbye­n Bergen twitre på nynorsk. De bryter loven om de twitrer på bokmål, uansett hvor mye det haster å få ut en viktig melding.

Når folk i Vestfold og Telemark reagerer på at nynorsk blir tvunget igjennom mot folkevilje­n, er det en sunn demokratis­k ryggmargsr­efleks. Ingen ville ha godtatt mållovens flertallsu­tregning ved noe annet valg. Vi skal ikke gjøre det når det gjelder språket vårt heller.

Riksmålsfo­rbundet respektere­r nynorsken, men er mot språktvang. Dagens mållov skaper språkstrid og unødvendig uvilje mot nynorsk blant bokmålsfol­k. Loven er udemokrati­sk og foreldet, og den bør snarest endres.

Trond Vernegg formann i Riksmålsfo­rbundet

 ?? FOTO: NTB SCANPIX ?? SPRÅK-KRAV: Fylkesmann Per Arne Olsen stilte spørsmål om nynorsk eller bokmål, og har fått beskjed om å bruke nynorsk.
FOTO: NTB SCANPIX SPRÅK-KRAV: Fylkesmann Per Arne Olsen stilte spørsmål om nynorsk eller bokmål, og har fått beskjed om å bruke nynorsk.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway