Varden

Dobling fra politiet

Antall henlagte saker politiet sendte over til Konfliktrå­det i Telemark doblet seg i 2018. Det er skyhøyt over landssnitt­et.

- Knut.heggenes@varden.no

▶ Vold, trusler og vold i naere relasjoner er fortsatt øverst på statistikk­en over saker som behandles i konfliktrå­det. Tyveriog butikknask­ing er også en gjenganger. Den totale saksmengde­n økte i fjor med 32 prosent, og det har vaert en økning i antallet ungdomsopp­følginger fra åtte til 13.

I 2017 overførte politiet 30 henlagte saker til behandling i konfliktrå­det. I 2018 økte antallet saker med 100 prosent til 60.

Det positive er at ...

– Hva tenker du om denne utviklinge­n, leder av Konfliktrå­det i Telemark, Torhild Jensen?

– Det har vaert en økning også tidligere år, men fjoråret var helt spesielt. Andre steder i landet ligger økningen på fra 20 til drøyt 50 prosent.

– Vi har hatt møter med politiet tidligere, og det positive er at det kan ha en god forebyggen­de virkning at vi behandler saker som i strafferet­tslig forstand ikke er alvorlige nok til at politiet tar ut en tiltale. For de involverte parter kan det likevel vaere alvorlig nok og viktig å få en behandling av saken.

Unge lovbrytere

– Det er ikke slik at politiet har for lett for å sende saker over til dere?

– Nei, det har jeg ikke innrykk av. Dette er ofte snakk om unge lovbrytere under 15 år, som ellers aldri hadde fått noen reaksjon. De kommer i dialog med de fornaermed­e, og de får en forståelse av konsekvens­ene av det er de har gjort.

Bidrar til å ikke eskalere

– I behandling­en i konfliktrå­det får ungdommen innblikk i at det de har gjort faktisk rammer andre mennesker hard. Det kan vaere eksempelvi­s butikkansa­tte, naeringsdr­ivende og folk i naere relasjoner, som er blitt utsatt for trusler, vold og tyveri, forteller Torhild Jensen.

Hun tror økt fokus på muligheten­e konfliktrå­dsbehandli­ng gir, er noe av forklaring­en på økningen i antallet saker. Lederen har erfart at det ofte gir gode resultater å ta opp problemati­kk og saker i en trygg og god ramme – spesielt saker som angår trusler og vold i naere relasjoner.

– Klarer dere å håndtere den sterke økningen i antall saker?

– Foreløpig har vi klart å ta økningen med dagens bemanning. Vi er bare glade for at konfliktrå­det brukes til å ta opp saker som er egnet for behandling, og vi vil øke antallet meglere ved behov, sier Jensen.

▶ Knut Heggenes

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway