Varden

Protestere­r mot French

Når Joshua French står inne i AElvespeil­et og forteller, står demonstran­ter på utsiden og viser sin avsky.

- ▶ ▶ ragnhild.johansen@varden.no

Rødt Skien og Porsgrunn tar oppfordrer til en demonstras­jon på mandag og når French kommer tilbake uka etter den 23.

– Vi ber egentlig AElvespeil­et om å avlyse hele forestilli­ngen slik de har gjort det i Narvik, sier Ragnar Steinstad i Rødt Skien. Han er opprørt over at det kommunale kulturhuse­t i Porsgrunn gir en talerstol til en mann som har vaert leiesoldat i Kongo.

– En ting er at mannen ble hjulpet hjem til millioner av kroner, men vel hjemme burde han jo blitt stilt for retten. Han har brutt loven både i Norge, Kongo, Kenya og Uganda, sier Steinstad. I forkant av foredraget har Rødt i Porsgrunn og Skien laget et opprop hvor de ber en rekke organisasj­oner slutte opp om demonstras­jonen utenfor AElvespeil­et.

– Antagelig rekker ikke så mange å stille på mandag, men jeg håper desto flere vil komme uka etter, sier han.

Hva med IS-soldater?

Turneen til French har satt sinnene i kok en rekke steder i landet. Steinstad minner om nobelprisv­inner kongoleser­en Dennis Mukwede som i foredraget sitt fortalte hvilke groteske redsler og overgrep saerlig kvinner opplever under krigen i Kongo.

– Jeg lurer på om Porsgrunn kommune lider av moralsk sløvhet. De kan ikke dekke seg bak ytringsfri­heten, sier Skienspoli­tikeren. Han syns det er uhyre spesielt at en leiesoldat fra Kongo skal få lov til å tjene millioner på en slik historie.

– Hva med en hjemvendt ISsoldat, det er vel ikke verre å skulle gi en av dem en talerstol? spør han.

Verre med nynazister

– AElvespeil­et er en institusjo­n hvor alle kan booke seg inn, sier varaordfør­er Janicke Andreassen (Ap). Hun mener politikern­e ville hengt seg opp i et dårlig økonomisk resultat så da kan de ikke bestemme hva huset blir brukt til.

– AElvespeil­et har en ledelse og de må bestemme, sier hun.

– Hvis en nynazistis­k gruppe booker seg inn, er det ok?

– Det hadde jeg reagert på, men det handler kanskje om at det er naermere, French har jo tross alt ikke blitt dømt i Norge, men jeg innrømmer at det er et grumsete argument, sier hun. – Skal du dit selv?

– Nei, jeg er overhodet ikke interesser­t, sier varaordfør­eren.

 ??  ?? DEMONSTRAS­JON: Ragnar Steinstad fra Rødt Skien oppfordrer folk til å demonstrer­e mot Joshua Frenchs foredrag i AElvespeil­et til mandag.
DEMONSTRAS­JON: Ragnar Steinstad fra Rødt Skien oppfordrer folk til å demonstrer­e mot Joshua Frenchs foredrag i AElvespeil­et til mandag.
 ??  ?? LEIESOLDAT: Joshua French kommer til AElvespeil­et.
LEIESOLDAT: Joshua French kommer til AElvespeil­et.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway