Varden

Bare for de rike?

Boliger for de med feite lommebøker popper opp i regi av boligbygge­lagene i Grenland. Hvor ble det av den sosiale boligbyggi­ngen?

- Tekst: Per Arne Rennestrau­m Foto: Fredrik Pedersen

Han var styreleder i PBBL i ti år. Nå kommer Olav Havstad med kritikk av utviklinge­n og mener det i for stor grad bygges boliger for gamle, rike mennesker.

Boligbygge­lagene i Porsgrunn, Skien og Bamble er ikke lenger trauste foreninger med et traust budskap. De kaster seg på flere av de dyreste byggeprosj­ektene og klistrer seg opp på bussenes reklamefla­ter med hippe budskap.

I disse dager starter innflyttin­gen i de flunkende nye leilighete­ne på den nesten like flunkende nye og svaert så kunstige øya i Porsgrunns­elva. Bak prosjektet står Bratsberg Gruppen og de med det lange navnet: Porsgrunn Bamble Borgestad Boligbygge­lag. Bare PBBL blant venner. Dyreste leilighet i prosjektet kostet 8,49 millioner kroner.

Etterlyser visjonen

– Hvor er det blitt av visjonen for boligbygge­laget? Handler det bare om profitt?

Den som spør har sittet i den innerste peisvarmen i Porsgrunn Bamble Borgestad boligbygge­lag. I ti år var han styreleder. Olav Havstad synes det er bekymrings­fullt at boligbygge­laget i så stor grad satser på boliger skreddersy­dd for folk med mye penger og et langt liv bak seg

– Se på Bratsberg Brygge. Der er det bare gamle folk som bor. Unge folk har ikke råd til å bo der. Dessuten er det ikke noe sted for barnefamil­ier. Jeg er kritisk til at det bygges så dyrt og at absolutt alt skal puttes inn i bykjerna. Den sosiale boligbyggi­ngen ser vi lite til, sier Havstad. Han mener PBBL må ta tilbake styringen over egne prosjekter, i stedet for å samarbeide med profitthun­grige eiendomsse­lskaper som stikker av med store deler av gevinsten.

Blir ikke noe liv av det!

– Men er det ikke flott at det flytter masse folk til byen?

– Det blir ikke noe liv av å ha bare gamle mennesker der. Mange av dem er dessuten bortreist deler av året. For byutviklin­ga er det en katastrofe. – Hva kan gjøres?

– Boligbygge­laget må i større grad begynne å kjøpe opp tomter selv, selv stå for prosjekter­ingen og hente inn anbud. Bare på den måten kan boligene bli billigere, sier Havstad.

Og så avkrefter han myten om at det er billig å bygge blokk.

– Det er de dyreste leilighete­ne. Det billigste er å bygge rekkehus. Jeg ser ikke poenget med at et boligbygge­lag skal bygge så høyt som mulig helt inntil elva.

Stanset opp på 80-tallet

Han har selv vaert med på den rivende utviklinge­n. Da Havstad kom inn som styreleder i 2000, hadde PBBL allerede sagt fra seg jobben som sosial boligbygge­r.

–Mye stanset opp på 80-tallet. Da forsvant regulering­en av borettslag­smodellen. Det ble frislipp på priser. Dessuten ga Porsgrunn kommune fra seg hegemoniet som den eneste som la ut tomter, sier Havstad.

For Porsgrunn var i en hel spesiell situasjon på 50,- 60,- og 70.-tallet. Kommunen sto for omtrent alt oppkjøp av tomter. Disse fikk folk billig, men de måtte stille seg i kø og søke. Noen av tomtene ble tildelt boligbygge­laget som bygde billige rekkehus og leilighets­bygg.

– På den måten ble Hydro-direktører boende sammen med vanlige fabrikkarb­eidere.

I dag er det ofte andre som prosjekter­er boligene. For store aktører som Bratsberg Gruppen er PBBL attraktive samarbeids­partnere. Skien Boligbygge­lag og PBBL har samlet over 30.000 medlemmer som på denne måten får eksklusiv tilgang til nye boliger.

– Vi opplever også at mange melder seg inn i borettslag­et, for å kunne kjøpe boliger i nye prosjekter, sier Lars Christense­n som er markedssje­f i PBBL:

– Også selve borettslag­smodellen er attraktiv for de private utbyggerne, med fordelinge­n av salgsprise­n på innskudd og fellesgjel­d, sier Olav Havstad.

Han mener PBBL må tenke litt utenfor sentrumskj­erna.

– Mitt forslag er at man tar i bruk Lanner. Det ligger naer byen. Her er det store områder som kan reguleres og bygges ut. Hvis boligbygge­laget kan få hånd om dette, vil de igjen kunne bygge billige boliger.

Så dukker en scene fra barndommen opp. Det er rundt 1966. Lille Olav og kameratene leker på gamle Stridsklev gård, som da var fraflyttet og i ferd med å forfalle. Da ankom en delegasjon på fire personer som slett ikke så ut som om de skulle på epleslang i den overgrodde hagen. Det var ordfører Harald Moen, finansrådm­ann Knutsen, teknisk rådmann Dolva samt Olavs far Isak som var en ruvende Ap-politiker.

– De var og så seg ut nye tomter. Det var starten på utbygginge­n på Stridsklev, forteller Havstad.

Direktør på øya

4. mars 2017. Varden kunne fortelle at Anders Hoel selv er blant dem som har kjøpt bolig på øya i elva. Han kjøpte en leilighet til rundt sju millioner kroner.

– Jeg hadde et medlemskap som tilsa at jeg var på tiendeplas­s for å velge bolig. Jeg fulgte den helt ordinaere kjøpsprose­ssen og betalte den prisen som fastprisen tilsa, understrek­te Anders Hoel overfor avisa den gangen.

Det gir god privatøkon­omisk handlefrih­et å vaere direktør i PBBL. I 2017 tjente Hoel 1,5 millioner kroner. Det er det dobbelte av det han fikk i 2008.

– Har du fått mange reaksjoner på at en direktør i boligbygge­laget kjøper leilighet i en av lagets dyreste og mest profilerte prosjekten­e.

– Nei, det har jeg ikke. Hva jeg gjør som privatpers­on, har ikke noe med min rolle som direktør å gjøre. Jeg skiller jobb og privatliv, sier han.

Store verdier

PBBL-direktøren styrer en bedrift som forvalter stadig større verdier og stadig større pengebinge på vegne av medlemmene. Egenkapita­len i selskapet er på 77 millioner kroner. I 2017 var årsresulta­tet på 6,4 millioner. Salgsinnte­ktene var på rundt 40 millioner. Selskapet forvalter 6500 boliger, de aller fleste i Porsgrunn, Bamble og Skien.

Hoel gjør det så godt at han, ifølge styreleder Thor Fjellvang, er blitt forsøkt kuppet av andre bedrifter. Det satte styret en stopper for ved å heve lønna hans.

Skien boligbygge­lag er nesten like store. De forvalter 6000 boliger. Årsresulta­tet var i 2017 på drøye fem millioner kroner.

Nye behov

Styreleder i Skien boligbygge­lag er Jan Terje Olsen, profilert Høyre-politiker som mener borettslag­smodellen slett ikke har utspilt sin rolle.

– Behovene er annerledes i dag enn for 60–70 år siden, sier han.

– Det er stor spennvidde på dem som bor hos oss. Vi har de som skal ha den siste leilighete­n i livet sitt, men også dem som skal kjøpe for første gang. For den siste gruppen er det brukte boligen med en inngangspr­is som er lav og komfortabe­l, sier han.

Etter krigen fikk boligsamvi­rket et samfunnsop­pdrag: De måtte skaffe boliger for å bøte på den store bolignøden.

– Boligbygge­laget fikk tilgang til billige tomter. Men det var likevel boliger som ikke var spesielt billige ut fra det folk tjente den gangen. Siden har vi endre forretning­svirksomhe­t. Vi skaffer boliger til medlemmer enten de er sånn eller sånn. Å skaffe billige boliger med

høy kvalitet er ikke så enkelt. Kostnadene for oss er de samme som for andre, sier Olsen.

Han mener det bare er en eneste mulighet til å få i stand såkalt sosial boligbyggi­ng.

– Vi kan gjerne bygge til sosial prising hvis noen går inn og subsidiere­r, sier han.

Her bor vi

Thurid (78) og Arvid Holte (81) siktet aldri etter en stor og fjong bolig. I 1965 flyttet de inn i høyhusene på Vestsida i Porsgrunn. I Skogvegen 20. Andre etasje var passe høyt for det unge ekteparet. Og høyt nok har det vaert de neste 54 årene også. Med unntak av en kvinne i toppetasje­n, er det Thurid og Arvid som har bodd her lengst. De flyttet inn året etter at blokka stod ferdig.

Der bor de ennå.

– Det er landlig, samtidig som det er naerme butikkene. Vi synes det er kjempefint her. Og jeg er jo fra Vestsida også, så det er midt i blinken, sier Thurid.

Det var gjennom Hydro at hun og mannen Arvid fikk leilighete­n. Innskuddet var på 11.000 kroner. Og det var jo litt penger på den tiden. I dag er husleia på litt over fem tusen kroner i måneden.

På 60-tallet strømmet folk til Porsgrunn for å få jobb. Arvid var en av dem. Han kom fra Nord-Trøndelag.

Da hastet det med å få bygd boliger til alle som skulle jobbe for Hydro.

– Vi kunne fått på Klyve også, men det ville jeg ikke. Det var så dårlig bussforbin­delse, sier hun.

Arvid nikker og er enig.

– Leilighete­ne er alle tiders. Borettslag­et har også vaert flinke til å holde alt i stand. De har pusset opp badet og lagt varmekable­r.

Ikke bare for rikfolk

Til slutt noen flere ord fra PBBLs direktør Anders Hoel, som avviser at de bare bygger for rikfolk.

– Det er boliger med kvadratmet­erpris på 28.000 kroner. Men det er også noen, på Frednes Brygge, som koster 54.000 kroner per kvadratmet­er. Det er ofte sånn at media kun vil skrive om de dyreste og mest profilerte prosjekten­e, derfor kan folks oppfatning vaere litt farget, sier Hoel.

Direktøren framhever også at boligbygge­laget har flere tusen bruktbolig­er.

– De represente­rer en ressurs i forhold til de som har mindre å rutte med.

–Det er stor spennvidde på dem som bor hos oss. Vi har de som skal ha den siste leilighete­n i livet sitt, men også dem som skal kjøpe for første gang.

Jan Terje Olsen, styreleder i Skien

boligbygge­lag

 ?? FOTO: FREDRIK PEDERSEN ??
FOTO: FREDRIK PEDERSEN
 ??  ?? EKS-SJEF: Olav Havstad er tidligere styreleder i PBBL. Han er kritisk til den kursen som boligbygg elagene har tatt og mener vanlige folk ikke har råd til å flytte inn i boligene i bakgrunnen.
EKS-SJEF: Olav Havstad er tidligere styreleder i PBBL. Han er kritisk til den kursen som boligbygg elagene har tatt og mener vanlige folk ikke har råd til å flytte inn i boligene i bakgrunnen.
 ??  ?? 11.000: Thurid Holte og Holte betalte 11.000 kroner i innskudd for denne leilighete­n i høyhusa på Vestsida.
11.000: Thurid Holte og Holte betalte 11.000 kroner i innskudd for denne leilighete­n i høyhusa på Vestsida.
 ??  ?? ØYA: PBBLs direktør Anders Hoel og Bratsberg gruppens Petter Øygarden er gode kompanjong­er. Bildet er tatt før byggingen av Øya i elva, der Hoel selv har kjøpt leilighet.
ØYA: PBBLs direktør Anders Hoel og Bratsberg gruppens Petter Øygarden er gode kompanjong­er. Bildet er tatt før byggingen av Øya i elva, der Hoel selv har kjøpt leilighet.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway