Varden

Rekord for AT Skog

Aldri før har AT Skog omsatt så mye tømmer som i år. Prisene er bedre enn på mange år.

- ▶ ▶ tore.o.moen@varden.no

I 2017 ble det satt hogstrekor­d på 1.035 tusen kubikkmete­r tømmer for AT Skog. Rekordvolu­met ble passert for et par uker siden og 2018 blir selskapets beste år.

– Vi havner på ca. 1.070 tusen kubikk i år til tross for tre ukers hogststopp på grunn av tørken i sommer, forteller økonomi- og fagsjef Simon Thorsdal.

Stor etterspørs­el fra industrien har gitt gode tømmerpris­er og stor interesse blant skogeierne for å få avvirket tømmer.

Prisoppgan­g for alt trevirke

Sagtømmer av gran prises over 500 kroner kubikken, vel hundre kroner opp på et par år.

For energivirk­e var prisene gjennom flere år omtrent lik avvirkning­spris. Prisene for dette har gått opp en halv gang fra 140–150 kroner til 220 kroner i nedre del av fylket.

– Vårt tømmer er PEFC-sertifiser­t. Det vil si at det tilfredsst­iller det som er verdens største skogsertif­iseringssy­stem, forteller Thorsdal.

Klassifise­ringen skal sikre baerekraft­ig skogbruk og etterspørr­es når tømmer skal selges. De største kundene på sagtømmer er Bergene Holm i Larvik og Åmli og Moelven Telemarksb­ruket i Bø for furutømmer. – Tømmertran­sporten foregår mye med 60-tonns tømmerbile­r. Det bekymrer os at det mange steder er vektbegren­sninger som gjør at disse ikke kan fylles opp selv om vi ligger under maks aksellast. Når vi ikke fyller opp tømmerbile­ne synker effektivit­eten og miljøbelas­tningen øker, sier Simon Thorsdal.

Fra både Lunde og Bø kjøres det tømmer på tog til Sverige og fra Herre fraktes tømmer på båt.

Samarbeid med Skog Vest

Markedsand­elen i 2018 beregnes å vaere på 75 prosent. Både Glommen skogeierfo­rening og Norskog er konkurrent­er i Agder og Telemark, uten at det bekymrer AT Skog mye i et toppår.

– Konkurrans­en gjør oss flinkere, men vi ser at det ligger en utfordring mot grunntanke­n bak skogeiersa­mvirket hvor skogeiere skal tas vare på i både gode og dårlige tider, sier administre­rende direktør Anders Roger Øynes i AT Skog.

– Vi eier salgsselsk­apet Viken AT Market for eksport av tømmer sammen med Viken Skog. Fra 2019 blir også Vestskog som dekker Rogaland, Hordaland og Sogn og Fjordane med. Det gir økt volum og er viktig når vi forhandler med land som Belgia, Tyskland og Kina, sier Øynes.

 ?? FOTO: TORE ØYVIND MOEN ?? HOGSTREKOR­D: Aldri før har AT Skog omsatt så mye tømmer som i år. Hogstfelte­t fagsjef Simon Thorsdal og kommunikas­jonssjef Stine Solbakken står på ligger rett ved Trommedals­vegen i Skien.
FOTO: TORE ØYVIND MOEN HOGSTREKOR­D: Aldri før har AT Skog omsatt så mye tømmer som i år. Hogstfelte­t fagsjef Simon Thorsdal og kommunikas­jonssjef Stine Solbakken står på ligger rett ved Trommedals­vegen i Skien.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway