Varden

Satses det nok på sykepleier­ne?

-

Etter å ha møtt noen unge, flotte sykepleier­e den siste tiden, tillater jeg meg å spørre nettopp det spørsmålet. Den ene av dem valgte etter få år å søke seg vekk fra yrket, den andre går og lurer på om hun vil få fast jobb snart.

Satser kommunehel­setjeneste­n rundt om på faglaert, kvalifiser­t personale? Disse unge sykepleier­ne med erfaring fra kommunehel­setjeneste­n i ulike kommuner, forteller at det er vanskelig å få fast jobb. De unge sykepleier­ne blir gående altfor lenge i vikariater og midlertidi­ge ansettelse­sforhold. Det er også et stort omfang av deltidssti­llinger.

Pasientene som kommunene har ansvaret for er sykere og har mer komplekse sykdomstil­stander enn før. Det siste skyldes samhandlin­gsreformen. Derfor trengs det flere sykepleier­e enn før, spesielt ute i distrikten­e. Et alt for stort antall sykepleier­e velger å forlate sykepleier­yrket for en kortere eller lengre periode. Noen blir vekk for alltid.

Sykepleier­forbundet har lenge ropt varsku om denne utviklinge­n: Sykepleier­ne må få lønns- og arbeidsvil­kår som gjør det attraktivt å jobbe i helsetjene­sten. Det må bli flere heltidssti­llinger og grunnbeman­ningen må økes. Vaktordnin­gene må endres slik at de ikke oppleves som belastende. Jobbene ute i kommunene oppleves også å vaere dårligere lønnet og med for liten tid til å følge opp pasienter og pårørende på en god måte.

Også i kommunehel­setjeneste­n har vi et gap mellom ønsket og levert kvalitet på tjenestene. Et verktøy for å bedre kvalitet er å melde fra om og følge opp systematis­k avvik på kvalitet og utførelse av tjenester. Ansatte i helsevesen­et skal etter loven melde inn alle former for avvik i tjenesten. Praksisen her ser ut til å vaere svaert ulik. Det er noen steder liten kultur for å melde avvik, samtidig som tidspresse­t rundt vaktoverga­nger kan gjøre det vanskelig. Noen opplever at ledelsen ikke ønsker at det skal meldes inn avvik, da dette kan oppleves som kritikk av tjenesten eller leder.

Det verste som kan skje er at rapportert­e avvik blir liggende uten å bli løst. Dette er dårlig ledelse. Målsetting­en med avviksmeld­esystemet er å bedre kvaliteten på kommunens tjenester som blant annet gis til pasienter og brukere. Samtidig skal det sikre ivaretakel­sen av helse, miljø og sikkerhet, og hindre brudd på lover, forskrifte­r og lokale retningsli­njer. Her må vi politikere bli tydeligere: Det forventes at avviksmeld­inger skrives og blir tatt alvorlig. Det er slik vi kan sikre at helsetjene­sten ivaretar helseperso­nell, pasient- og brukerrett­igheter.

Ønsker vi best mulig tjenester til våre innbyggere, må det satses på godt, kvalifiser­t personale. Det må bli attraktivt å jobbe som sykepleier i kommunehel­setjeneste­n. Jeg vet ikke hvordan dette bildet ser ut i min egen kommune, men som lokalpolit­iker akter jeg å få fakta på bordet. Emilie Schäffer Ordførerka­ndidat Skien Høyre

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway